ProLigno / ProLigno 2005 Numarul 1  
     
 
 
   
 

 

 

 

 

 

 

 Contributii la studiul ameliorarii instabilitatii dimensionale a lemnului de fag prin tratamente superficiale

 

Prezenta teza aduce noi informatii in cercetarea uneia dintre cele mai nefavorabile insusiri ale lemnului de fag si anume instabilitatea dimensionala a acestuia. Principalele obiective ale lucrarii au fost: studiul principalilor factori fizico-chimici care determina instabilitatea dimensionala a lemnului, alegerea unor produse pe baza de rasini sintetice pentru tratarea superficiala a lemnului, experimentari de stabilizare dimensionala a lemnului de fag in faza de laborator si verificarea comportarii lemnului stabilizat prin tratamente superficiale in conditii de exterior.

Cercetarile experimentale efectuate in cadrul tezei au avut ca scop stabilirea unor corelatii intre testele efectuate in teren. S-au studiat diferite produse pe baza de rasini sintetice, dintre care au fost selectionate cele mai eficiente din punct de vedere al rezistentei lor la apa.

In final, s-a verificat eficienta unor tratamente superficiale de stabilizare dimensionala, simple sau combinate cu tratamente de bio-protectie si finisare, prin teste in teren care au constat in expunerea lemnului la factorii de mediu.

Concluziile lucrarii sunt urmatoarele: prin tratare superficiala cu diverse rasini sintetice instabilitatea dimensionala a lemnului de fag poate fi ameliorata cu pana la 60%, in functie de tipul rasinii. Dintre rasinile studiate cele mai eficiente au fost cele in solvent organic de tipul: epoxidice sau alchido-poliuretanice in comparatie cu cele diluabile cu apa de tipul acrilo-poliuretanice. Pentru conditii de exterior este recomandat sa se utilizeze o tehnologie complexa si combinata, de tipul stabilizare dimensionala - bio-protectie - finisare, care asigura o rezistenta sporita la factorii de mediu a lemnului destinat utilizarii la exterior.

Dintre contributiile originale se evidentiaza: utilizarea unor noi marimi pentru evaluarea eficientei tratamentelor de stabilizare dimensionala; aplicarea pentru prima oara in Romania a testului L conform EN 330 - 1997 privind testarea in teren a rezistentei la biodegradare si la factorii de mediu a lemnului tratat; crearea unor noi grile de evaluare a degradarii lemnului in conditii de exterior.

O directie de valorificare a cercetarilor poate fi promovarea lemnului de fag astfel stabilizat dimensional pentru fabricarea ferestrelor in medii ferite de actiunea directa a apei.

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 20 Martie 2008