ProLigno / ProLigno 2005 Numarul 1  
     
 
 
   
 

 

 

 

 

 

 

 Contributii la studiul constructiei si exploatarii frezelor profilate pentru aschierea lemnului

 

Avand in vedere faptul ca, in cadrul procesului de frezare profilata, asupra materialului prelucrat actioneaza un numar considerabil de factori, pornind de la structura lemnului, parametrii geometrici ai sculei aschietoare, forma profilului ce urmeaza a se prelucra, regimul de lucru folosit, gradul de uzura al sculei aschietoare, natura materialului din care sunt realizati dintii frezei etc., rezulta ca pentru a obtine suprafete ce se pot incadra in clasa a 10-a de precizie, este necesar a se studia gradul de influenta a parametrilor amintiti si a se gasi metode optime care sa conduca la indeplinirea scopului propus.

Principalele obiective ale prezentei teze au constat in: reducerea pe cat posibil a numarului de profile standardizate, pentru a se putea optimiza proiectarea si fabricarea pieselor profilate si a frezelor necesare; dezvoltarea unor tehnici de proiectare asistata a capetelor de frezat; stabilirea influentei speciei lemnului, a regimului de aschiere si a constructiei frezei asupra rugozitatii suprafetelor profilate obtinute prin frezare.

Pentru acest studiu s-a ales un profil de piesa complex in care se regasesc suprafete orizontale, verticale, arce concave si convexe. Ca parametrii variabili s-au ales: specia lemnului, viteza de aschiere, viteza de avans, uzura si unghiurile de asezare laterale ale taisurilor profilate, iar ca parametru de referinta rugozitatea suprafetelor H m. Masurarea neregularitatilor s-a realizat in Germania la firma Hecht Electronic AG, utilizand metoda optica, prin scanare cu laser.

Rezultatele obtinute in urma experimentarilor au permis formularea unor concluzii referitoare la: prelucrabilitatea prin frezare profilata a suprafetelor lemnoase; geometria taisurilor frezelor profilate; regimul de aschiere specific frezarii profilate; geometria si tehnologia de fabricatie a suprafetelor profilate lemnoase.

Concluziile rezultate din experimentarile efectuate reprezinta date de baza privind proiectarea profilelor din lemn si a capetelor de frezare. Ele pot fi utilizate pentru imbunatatirea regimurilor de frezare profilata a lemnului, precum si pentru optimizarea intretinerii capetelor de frezare (ascutire, reparatii etc.).

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 20 Martie 2008