ProLigno / ProLigno 2005 Numarul 1  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

Ivan Cismaru
Ferestre si usi din lemn - proiectare, fabricare, testare
Editura Universitatii "Transilvania", Brasov 2004
ISBN 973-635-367-2
423 pg.

 

Dezvoltarea constructiei de locuinte particulare de tip "case de locuit" si "case de vacanta", a dus la abordarea unei game diverse de dimensiuni, forme si solutii constructive pentru usi si ferestre din lemn, abordare care a condus la modificari conceptuale in fabricatia ferestrelor si usilor, orientand fabricatia spre varianta de serie mica sau unicate, fabricatie care presupune sisteme de fabricatie flexibile, cu viteza mare de trecere de la un produs la altul, cu pregatire de fabricatie simpla, cu sisteme de urmarire a fabricatiei rapide si eficiente etc.

Lucrarea isi propune sa furnizeze, intr-o forma sintetic organizata, atat studentilor cat si specialistilor, informatiile necesare in baza carora sa poata intocmi documentatia si sa poata gandi structura fluxului tehnologic.

 
 

Mihai Ispas, Gavril Budau, Mihaela Campean
Woodworking Machine-Tools - Kinematics, Components, Control
(Masini-unelte de prelucrarea lemnului - cinematica, organologie, comanda ) - in limba engleza
Editura Universitatii "Transilvania", Brasov 2004
ISBN 973-635-284-4
349 pg.

 

Lucrarea este rezultatul preocuparilor asidue ale autorilor pe linia dezvoltarii cunoasterii in domeniul masinilor-unelte pentru prelucrarea lemnului si reprezinta o sinteza a elementelor de cinematica, organologie si comanda a acestora.

Cartea se adreseaza in principal studentilor Facultatii de Industria Lemnului - sectia "Wood Science and Technology" cu predare in limba engleza, dar si oricaror alte persoane cu preocupari in domeniu si cu cunostinte de limba engleza.

Lucrarea este structurata pe 6 capitole, cuprinzand si un dictionar englez-roman cu peste 650 de termeni de specialitate. Se remarca modul de prezentare, cu definitii, formule matematice si notatii clare, cu 181 desene, si stil elegant.

 
 

Constantin Lazarescu , Ciprian Nicolae Lazarescu
Constructii din lemn
Editura Universitatii "Transilvania", Brasov 2004
ISBN 973-635-266-8
198 pg.

 

 

Lucrarea prezinta, dupa un scurt istoric privind constructiile din lemn, mai multe capitole legate de lemnul ca material de constructie, abordand structura lemnului, principalele proprietati, durabilitatea, protectia lemnului si principalele sortimente din lemn utilizate in constructii.

Sunt prezentate imbinarile lemnului in constructii, elemente de structura si calcul, principalele structuri din lemn pentru constructii, cu precadere destinate constructiilor de locuit, case prefabricate si case din stalpi-grinzi.

 
 

Ion Marinescu, Mihaela Campean
Tratamente termice ale lemnului. Uscarea cherestelei de fag
Editura Universitatii "Transilvania", Brasov 2004
ISBN 973-635-308-7
162 pg.

 

Fiind un lemn "nervos", cu tensiuni interne mari, fagul ridica numeroase probleme si dificultati la uscare. Pentru a veni in intampinarea specialistilor din productie care se confrunta cu astfel de probleme, autorii au incercat prin prezenta lucrare sa dea cat mai multe raspunsuri si solutii viabile, bazate atat pe consultarea unui bogat material documentar din literatura internationala de specialitate, cat si pe experienta si cercetarile experimentale proprii.

Astfel, pe parcursul a 5 capitole, cartea prezinta o statistica asupra resurselor forestiere pe glob si in tara noastra, o caracterizare a lemnului de fag din punct de vedere al particularitatilor sale structurale si al proprietatilor sale fizico-mecanice, cu evidentierea modificarilor pe care uscarea si aburirea le au asupra acestora, date teoretice si experimentale privind durata de uscare. De asemenea, sunt prezentate obiectiv, atat din punct de vedere tehnic, cat si economic, cele mai noi procedee si tehnologii de uscare a cherestelei de fag, aplicate in lume la scara industriala, precum si regimurle de uscare aferente.

 
 

Maria Cismaru, Emilia-Adela Salca, Mihaela Porojan
Wooden Structures
(Structuri din lemn) - in limba engleza
E
ditura Universitatii "Transilvania", Brasov 2004
ISBN 973-635-334-6
150 pg.

 

Cartea cuprinde patru capitole si prezinta atat evolutia structurilor din lemm, cat si definitii, clasificari ale diferitelor tipuri de structuri si imbinari fixe si demontabile. Din intreaga varietate de imbinari utilizate la fabricarea produselor finite din lemn au fost alese 60 de imbinari fixe si 38 de imbinari demontabile.

Pentru a asista cititorul in alegerea imbinarii optime, pentru fiecare imbinare fixa se prezinta: vederi, relatii de calcul, ajustaj, materiale si destinatie, iar fiecare imbinare demontabila este descrisa prin accesorii, vederi si sectiuni.

Cartea se adreseaza atat studentilor cat si celor interesati si implicati in domeniul prelucrarii lemnului si a proiectarii de mobila, usi si ferestre, lambriuri, scari interioare.

 
 

Nicolae Taran
Masini-unelte si utilaje pentru prelucrarea mecanica a lemnului
Editura Universitatii "Transilvania", Brasov 2004
ISBN 973-635-284-6
236 pg.

 

 

Cartea evidentiaza nivelul tehnic la care s-a ajuns in domeniul masinilor-unelte pentru prelucrarea lemnului, atat in plan intern cat si extern. Se prezinta modul de alegere si de selectie calitativa a masinilor-unelte, tinand cont de oferta bogata existenta in acest moment pe piata. Se pune accent pe descrierea de ansamblu a acestora, precum si pe detaliile tehnice si de exploatare.

Lucrarea include si pareri personale formate in timp, printr-o bogata experienta didactica si de cercetare, printr-o continua incercare de a ramane ancorat in ritmul alert de inovatii in domeniu. Au fost confruntate in permanenta consideratiile personale cu cele ale specialistilor in domeniu, pentru a ajunge la un mod de prezentare cu caracter obiectiv, generalizant si actual.

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 20 Martie 2008