ProLigno / ProLigno 2005 Numarul 2  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

CORELATIA DINTRE PROPRIETATILE LEMNULUI SI CALITATEA PRODUSELOR - O PROVOCARE PENTRU GASIREA UNUI NOU CONCEPT IN PROIECTAREA PROCESELOR DE FABRICATIE



Prof. Dipl.Ing. Dr. – Universität für Bodenkultur Wien - Dpt. Material Science and Process Engineering/Wood Science and Technology & Competence Centre for Wood Composites and Wood Chemistry/Wood K plus Adresa: A-1190 Wien, Peter Jordanstrasse 82
E-mail: alfred.teischinger@boku.ac.at

Rezumat :
Elemente ca: genetica, solul, clima etc. creeaza o mare variabilitate a lemnului ca materie prima. Prin urmare, producatorii intampina probleme in conversia acestei materii prime versatile in produse de calitate, iar utilizatorii de produse din lemn sunt deseori nemultumiti de variabilitatea performantelor produselor finite.
Noua tendinta in productia de masa este pentru uniformitate. Produsele sunt proiectate pentru a satisface “consumatorul mediu”, fie pentru a reduce costurile, fie pentru ca industria de prelucrare a lemnului nu stie cum sa satisfaca dorintele fiecarui consumator. Noile tehnici de masurare prezentate in premiera in aceasta lucrare, sunt cateva din cele mai recente si exprima puterea de intelegere si utilizare a diversitatii – mai degraba decat sa o elimine. Scopul principal trebuie sa fie transformarea proprietatilor inerente ale materiei prime lemnoase, care sunt rezultatul optimizarii biologice unice, in produse lemnoase cat mai performante. Exista un numar mare de astfel de proprietati cum ar fi: rezistentele mecanice si rigiditatea, durabilitatea, culoarea, textura etc., de care depinde utilizarea ulterioara a materiei prime.

Cuvinte cheie: calitatea lemnului, tehnologia prelucrarii lemnului, evaluarea calitatii lemnului

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 20 Martie 2008