ProLigno / ProLigno 2005 Numarul 2  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 Rugozitatea suprafetelor slefuite din lemn masiv

 

Lemnul este eterogen si are o structura anatomica specifica, independenta de orice tip de prelucrare. Neregularitatile anatomice pot distorsiona rezultatele masurarii rugozitatii astfel incat suprafata apare mai rugoasa decat este in realitate.

Principalul obiectiv al prezentei lucrari l-a constituit elaborarea unui set de recomandari, care sa permita corecta masurare si evaluare a rugozitatii suprafetelor de lemn masiv dupa slefuire.

Studiul efectuat compara doua tehnici diferite de masurare: prin scanare laser si prin palpare cu varf de diamant (stylus). Rezultatele au aratat ca metoda prin palpare este cea mai eficienta pentru cercetare. Este recomandat ca directia de masurare sa fie perpendiculara pe fibre, rezolutia de masurare sa fie de 5 mm, iar lungimea de evaluare sa fie de cel putin 50 mm.

S-a constatat ca forma profilului primar “P” este afectata de prezenta porilor adanci atunci cand acestia sunt prezenti minoritar intr-un profil de date omogene de o mai mica amplitudine. S-au examinat mai multe metode pentru eliminarea erorilor de forma, dintre care a fost selectata o metoda continuta in ISO 3274: 1996, care utilizeaza o curba de regresie.

A fost examinata eficienta a diferite filtre de rugozitate pentru a vedea daca acestea sunt aplicabile la lemn. Filtrele continute in standardele curente au introdus distorsiuni, insa filtrul robust de regresie Gauss (RGRF), continut intr-un standard inca neomologat ISO/DTS 16610-31: 2002(E) a generat profile de rugozitate fara distorsiuni. O metoda alternativa elaborata in aceasta lucrare a fost mai putin precisa, insa mai rapida. O metoda si mai rapida a fost o derivatie a filtrului RGRF ce a fost implementata in programul C++. Rugozitatea de prelucrare si rugozitatea anatomica, continute in profilul filtrat, au fost separate cu un algoritm bazat pe limite de prag definite in curba Abbot.

O continuare a cercetarilor, pe baza metodei propuse ar putea testa valori ale parametrilor de rugozitate pentru diferite combinatii ale variabilelor procesului de slefuire. Valorile anticipate pot servi ca referinta pentru automatizarea procesului de slefuire.

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 20 Martie 2008