ProLigno / ProLigno 2005 Numarul 2  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

Ivan Cismaru, Maria Cismaru, Adriana Fotin, Camelia Boeriu
Proiectarea tehnologica in industria lemnului. Baza de date. Prelucrare la forma si dimensiuni. Vol. I (in limba romana)
Editura Universitatii "Transilvania", Brasov 2005
ISBN 973-635-530-6
206 pg.

 

Lucrarea de fata cuprinde o generoasa baza de date care poate fi utilizata la intocmirea documentatiei tehnologice specifice produselor din lemn, procesate in sistem industrial.

Exemplele prezentate pot constitui punctul de pornire in elaborarea documentatiei necesare desfasurarii procesului de fabricatie in industria lemnului.

Volumele urmatoare (II si III) vor adauga aplicatii concrete, care sa acopere plaja mare a specificului structural al produselor din lemn.

 
 

Mihai Ispas
Masini si utilaje pentru prelucrarea lemnului (in limba engleza)
Editura Universitatii "Transilvania", Brasov 2004
ISBN 973-635-291-9
349 pg.

 

Cartea prezinta, pe parcursul celor 349 de pagini, intr-o maniera explicita si detaliata, constructia si functionarea principalelor grupe de masini-unelte pentru prelucrarea lemnului: gatere, ferastraie panglica, ferastraie circulare, masini de rindeluit, de frezat, de gaurit, strunguri si masini de strunjit, precum si masini de slefuit.

Cartea abunda in scheme cinematice, hidraulice si pneumatice, fotografii, vederi generale si partiale, sectiuni, tabele, autorul ghidandu-se dupa dictonul: “o schema bine facuta este mai buna decat 1000 de cuvinte”.

Aceasta carte se adreseaza in principal studentilor Facultatii de Industria Lemnului din Brasov, specializarea “Wood Science and Technology” cu predare in limba engleza, dar grupul tinta al publicatiei este mult mai larg, cuprinzand toti specialistii in prelucrarea lemnului.

 
 

Maria Cismaru
Fizica lemnului si a materialelor pe baza de lemn (in limba romana)
Editura Universitatii "Transilvania", Brasov 2005
ISBN 973-635-219-6
158 pg.

 

 

Lucrarea prezinta principalele proprietati fizice ale lemnului masiv, precum si ale unor semifabricate pe baza de lemn. In cele trei capitole mari ale cartii sunt analizate umiditatea lemnului, umflarea si contragerea, precum si densitatea lemnului, din punct de vedere teoretic, in raport cu factorii ce le influenteaza, relatiile reciproce dintre ele, fenomenele insotitoare ale acestor proprietati si consecintele negative asupra asamblarii ramelor si a fabricarii panourilor din lemn masiv.

Baza teoretica prezentata la fiecare proprietate fizica este completata cu exemple practice si probleme rezolvate deosebit de importante pentru specialistii din domeniu si care lipsesc din literatura de specialitate. De aceea lucrarea se adreseaza in egala masura studentilor facultatii, dar si specialistilor din industria de prelucrare a lemnului.

 
 

Maria Cristina TIMAR
Ameliorarea lemnului (in limba romana)
Editura Universitatii "Transilvania", Brasov 2003
ISBN 973-635-141-6
213 pg.

 

Ameliorarea lemnului reprezinta totalitatea metodelor si mijloacelor prin care se actioneaza pentru diminuarea sau eliminarea unor proprietati nedorite (higroscopicitate, instabilitate dimensionala, anizotropie), imbunatatirea altora sau conferirea de noi insusiri. Lucrarea sintetizeaza in premiera metodele traditionale si moderne de ameliorare a lemnului practicate la nivel mondial, cu prezentarea principiilor teoretice in corelatia cauza - efect, a aspectelor tehnologice, a eficientei si limitelor proceselor. Lucrarea se adreseaza deopotriva studentilor, cercetatorilor si specialistilor din domeniul prelucrarii lemnului, fiind o invitatie pentru explorarea unui domeniu stiintific incitant, in continuu progres in care ideile noi si indraznete sunt bine venite.

 
 

Vasile Fernea
Materiale compozite din agrofibre, lemn si polimeri (in limba romana)
(Structuri din lemn) - in limba engleza
Editura Lux Libris, Brasov 2004
ISBN 973-9428-70-3
476 pg.

Nota*: Aceasta lucrare a fost editata prin contributia materiala a S.C. SIGSTRAT S.A. Sighetu-Marmatiei, Director general Dipl.Ing. Kertesz Stefan. Cartea poate fi comandata la: sigstrat@sigstrat.ro

 

Rezultat al unor eforturi de peste 10 ani, bazandu-se pe o experienta profesionala de exceptie si realizarile celor mai prestigioase firme in domeniu, cartea prezinta un mare numar de noutati de mare valoare teoretica si practica intr-un domeniu de mare interes actual: industria materialelor compozite. Se prezinta peste 100 de sortimente noi de placi compozite din lemn si numeroase tehnologii moderne de fabricare a acestora.

Lucrarea este bogat ilustrata cu peste 130 de figuri si contine 90 de tabele cu date economice si tehnice.

 
 

Ciprian-Nicolae Lazarescu, Constantin Lazarescu
Tolerante si control dimensional in industria lemnului (in limba engleza)
Editura Universitatii "Transilvania", Brasov 2005
ISBN 973-635-438-5
253 pg.

 

 

In lucrarea sunt prezentate notiuni de interschimbabilitate la prelucrarea pieselor, probleme de precizie, metode utilizate la determinarea preciziei de fabricatie, sistemul de tolerante si ajustaje I.S.O. in general si pentru produse din lemn, in special, cu o metoda de realizare a ajustajelor prin comprimarea cepurilor.

De asemenea sunt prezentate lanturile de dimensiuni si metode de rezolvare a acestora, verificatoarele utilizate in industria lemnului si studiul erorilor de fabricatie prin metode statistice, iar ca anexa un dictionar roman-englez de termeni specifici continutului lucrarii.

 
 

Marina Cionca
Renasterea florentina. Arte. Interioare. Mobilier (in limba romana)
Editura RISOPRINT, Cluj-Napoca 2005
ISBN 973-656-975-6
295 pg.

 

 

Lucrarea, cu caracter monografic, prezinta caracteristicile celei mai stralucitoare perioade din istoria artelor si a mobilierului: Renasterea florentina. In premiera in Romania, cartea prezinta simultan specificul artelor, interioarelor, mobilierului, iconografiei, ornamentelor, precum si al structurilor si tehnicilor constructiv - decorative specifice Italiei secolelor 14 – 16.

Structura lucrarii permite intelegerea simultana a legaturilor organice dintre toate formele de arta ale Renasterii florentine si arta mobilierului. Partea a doua a cartii detaliaza cea mai specifica piesa de mobilier a Renasterii, lada de ceremonie (cassone).

 
 

Dumitru Lica, Camelia Boieriu
Proiectarea, fabricarea si fiabilitatea mobilei (in limba romana)
Editura Universitatii "Transilvania", Brasov 2005
ISBN 973-635-188-2
163 pg.

 

 

Cartea se adreseaza in principal studentilor din anii finali si este un ghid pentru realizarea proiectelor de specialitate si a proiectelor de diploma, dar poate fi utila si specialistilor care lucreaza in departamentul de proiectare al fabricilor de mobila. 

Cartea incepe prin a prezenta materialele utilizate in fabricarea mobilei, cu dimensiuni si caracteristici de calitate, continua cu recomandarea unor dimensiuni de proiectare pentru mobilier corp si mobilier de sedere, dupa care prezinta partea de proiectare tehnologica a mobilierului, cu exemple concrete.

Este explicat pe larg modul de completare al formularelor necesare proiectului tehnologic, cum ar fi: calculul suprafetelor, necesarul de materii prime si materiale etc. Sunt date exemple de desene de executie pentru repere si de asemenea sunt prezentate schematic utilajele folosite in productie, in vederea utilizarii lor pentru proiectarea fluxului tehnologic.

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 20 Martie 2008