ProLigno / ProLigno 2006 Numarul 1  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

CERCETARI PRIVIND EMISIA DE FORMALDEHIDA A PLACILOR DIN ASCHII DE LEMN PRIN METODA FLACONULUI, IN CONDITII STANDARD SI UNELE VARIANTE MODIFICATE ALE CONFIGURATIEI PLACILOR DIN PACHET
Partea 1: Metodologie

Valeriu Petrovici
Prof.dr.ing. – Universitatea “Transilvania” din Brasov – Facultatea de Industria Lemnului
Adresa: B-dul Eroilor nr. 29, 500036 Brasov, Romania
Tel: 0040 268 412921/int. 166. Fax: 0040 268 415315.  E-mail: petrovic@unitbv.ro

Kinga Judith David
Doctorand - Universitatea “Transilvania” din Brasov – Facultatea de Industria Lemnului
Adresa: B-dul Eroilor nr. 29, 500036 Brasov, Romania. E-mail: petrovic@unitbv.ro

Simona Nicoleta Urdea
Doctorand - Universitatea “Transilvania” din Brasov – Facultatea de Industria Lemnului
Adresa: B-dul Eroilor nr. 29, 500036 Brasov, Romania. E-mail: urdeas@yahoo.com

Oana-Andreea Pirnuta
Sef lucrări dr. - Universitatea “Transilvania” din Brasov – Facultatea de Limbi si Literaturi Straine
Adresa: B-dul Eroilor nr. 29, 500036 Brasov, Romania. E-mail: p.oana-andreea@unitbv.ro

Rezumat:
Obiectivul principal al acestor cercetari il constituie studiul emisiei de formaldehida a placilor din aschii de lemn prin metoda flaconului, in conditii standard si unele variante modificate ale configuratiei placilor din pachet, in functie de structura, grosimea si masa volumica a acestora. Fiind cea mai simpla si putin costisitoare, aceasta metoda ar putea fi implementata rapid si usor in sectorul industrializarii lemnului din Romania, atat pentru controlul intern la un producator de placi pe baza de lemn, cat si pentru controlul extern la un anumit beneficiar, prezentul studiu constituind, cu siguranta, un exemplu convingator in acest sens.

Lucrarea este structurata pe doua parti. Prima parte prezinta cateva consideratii generale, absolut necesare pentru clarificarea notiunilor de continut de formaldehida si emisie de formaldehida, ca fiind doua caracteristici tehnice complet distincte. Sunt prezentate apoi obiectivele cercetarii in ansamblu si metoda de lucru adoptata in cadrul acestor cercetari. De asemenea, lucrarea prezinta aspecte legate de materialul folosit in cadrul experimentarilor, inclusiv caracteristicile fizico-chimice ale placilor din aschii de lemn luate in studiu, precum si detalii privind aparatura si metodologia experimentala utilizata, aprofundand in mod corespunzator semnificatia diferitelor variante modificate luate in studiu si motivatiile alegerii acestora.

Partea a doua a lucrarii, privind rezultatele experimentale si interpretarea acestora, va fi prezentata in numarul urmator al revistei.

Cuvinte cheie: continut de formaldehida, emisie de formaldehida, metoda flaconului, metoda perforator, placi din aschii de lemn.

 

 

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 21 Martie 2008