ProLigno / ProLigno 2006 Numarul 1  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

Ing. Rodica SAVA

Studiu privind caracteristicile fizice, mecanice si tehnologice ale placajului subtire (13mm) din lemn de specii indigene

Teza de doctorat sustinuta la Universitatea „Transilvania” din Brasov - Facultatea de Industria Lemnului, ianuarie 2005.

 

Lucrarea a urmarit studierea comparativa a caracteristicilor fizice, mecanice si tehnologice ale unei categorii de placaje care nu se produc industrial in tara noastra, respectiv placajele subtiri (grosime 1÷3 mm), executate din lemn de fag, mesteacan, anin si tei.

Deoarece caracteristicile acestor tipuri de placaje se deosebesc de cele ale placajelor de tip standard,  s-a efectuat urmatoarele studii:

  1. studiu teoretic al influentei caracteristicilor lemnului asupra proprietatilor placajelor;
  2. studiu teoretic al metodelor de determinare ale acestor caracteristici, cu detalierea metodelor nedistructive; in acest context este de evidentiat, ca si contributie originala, elaborarea unei metode de evaluare nedistructiva a modulului de elasticitate la incovoiere dinamica (denumit impropiu “modul de elasticitate dinamic”) avand la baza fenomenele de propagare a oscilatiilor in domeniul acustic (18÷20000Hz) si de rezonanta;
  3.  studiul unei structuri de placaj la incovoiere prin metoda elemntului finit, ca exemplu de aplicare a acestei metode nedistructive.

De asemenea, s-a conceput si constuit un dispozitiv original pentru determinarea acestui modul pe cale nedistructiva, iar rezultatele experimentale au fost prelucrate cu ajutorul unui program de calcul conceput in limbajul C-Builder.

Dupa corelarea valorilor obtinute prin metode clasice de determinare cu valorile obtinute prin metoda propusa, s-au stabilit parametrii de fabricatie specifici placajelor subtiri si influenta acestora asupra propriettilor fizice, mecanice si tehnologice ale acestui tip special de placaje.

Cercetarile teoretice au fost completate de o laborioasa parte experimentala, ceea ce a permis in final, obtinerea de concluzii verificabile din ambele din ambele puncte de vedere.

Lucrarea prezinta tehnologia de fabricare a placajelor subtiri cu sectiunile reprezentative, evidentiind elementele de noutate introduse. Densificarea furnirelor prin comprimare, dupa o metoda originala, constituie o astfel de noutate. Interpretarea rezultatelor obtinute justifica modificarile aduse tehnologiei.

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 21 Martie 2008