ProLigno / ProLigno 2006 Numarul 1  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

Loredana Anne-Marie Badescu

Taierea Fina cu Panze Circulare - modelare si optimizare

Editura Universitatii “Transilvania”, Brasov 2004
ISBN 973-635-386-9
212 pag.

 

Este o lucrare destinata specialistilor din industria lemnului, cu precadere cercetatorilor, masteranzilor si doctoranzilor, in vederea optimizarii procesului de ferastruire a lemnului. Dupa analiza unor cercetari efectuate in acest domeniu de specialistii din tara si strainatate, in lucrare sunt luati in studiu alti factori a caror influenta este determinanta in procesul de ferastruire cu panze circulare.

Sunt prezentate doua modele: unul analogic si unul matematic. Datele obtinute sunt analizate, interpretate si este prezentat programul de optimizare a procesului de ferastruire cu panze circulare, avand drept criteriu de optimizare calitatea suprafetelor obtinute. Desi in cazul ferastruirii nu este indicat a se opta pentru criteriul calitatii, in lucrare sunt aduse argumente forte privind alegerea acestui criteriu de optimizare, care in final poate conduce la eliminarea operatiei de indreptare.

Lucrarea este o provocare pentru cercetatori, identificandu-se cu esenta reflectiei lui Leonardo da Vinci “STUDIAZA INTAI STIINTA SI CONTINUA APOI CU PRACTICA NASCUTA DIN ACEASTA STIINTA”.

 
 

Teofil Mihailescu

Modelarea parametrica a produselor din lemn cu Autocad Mechanical Desktop – Vol. I (in limba engleza)

Editura Universitatii “Transilvania”, Brasov 2005
ISBN 973-635-566-7
208 pg.

 

Aceastã carte este dedicatã studentilor de la Facultatea de Industria Lemnului si de asemenea inginerilor din industria lemnului, oferindu-le un ghid al unuia din cele mai puternice programe de proiectare asistatã – AutoCAD Mechanical Desktop.

Volumul 1 se constituie ca un ghid care sã asigure cu succes instruirea necesara pentru proiectarea asistatã a produselor finite din lemn. Cititorii vor gãsi informatii clare legate de conceptele de bazã ale modelãrii cu Mechanical Desktop: etapele modelãrii parametrice, comenzi, interfata programului, conceptele de bazã pentru crearea profilelor, folosirea variabilelor de proiectare, crearea si editarea elementelor, crearea asamblelor, precum si animatie.

Redactarea acestei carti a fost posibilã multumitã donatiei oferitã de AutoDesk prin intermediul societãtii A&C INTERNATIONAL S.A. Bucuresti, careia ii multumim si pe aceasta cale.

 
 

Ioan Curtu, Vasile Ciofoaia, Marius Baba, Camelia Cerbu, Angela Repanovici

Rezistenta Materialelor – Probleme IV

Editura Infomarket, Brasov 2005
ISBN 973-8204-76-3
236 pg.

 

 

 

Cartea este cel de-al patrulea volum al unui ciclu de probleme de rezistenta materialelor,  cuprinzand 1416 probleme tip grila, rezolvate. Lucrarea este destinata in principal studentilor de la facultatile ingineresti, dar nu numai lor, ci si inginerilor care doresc sa isi improspateze cunostintele aplicative privind calculele de rezistenta materialelor.

Noutatea consta in:

  • prezentarea problemelor in sistemul grila;
  • adaptarea problemelor tratate la specificul diferitelor specializari ingineresti; o pondere importanta o au problemele despre rezistenta, rigiditatea si stabilitatea pieselor si structurilor din lemn, precum si a materialelor pe baza de lemn;
  • prezentarea rezolvarii integrale in cazul problemelor mai dificile.

De asemenea, cartea cuprinde o serie de anexe utile inginerilor in calculele de rezistenta.

 
 

Maria Oprisan, Virgil Grecu

Factori de influenta ai calitatii produselor din lemn

Editura Universitatii “Transilvania”, Brasov 2004
ISBN 973-635-259-5
170 pg

 

Lucrarea prezinta principalii factori de influenta ai calitatii produselor din lemn determinati in conditii de productie. Datele experimentale s-au prelucrat folosind metode statistico-matematice pentru care se prezinta formulele de calcul, exemple si rezultatele obtinute. Pentru evidentierea  influentelor asupra calitatii s-a considerat necesar sa se prezinte detaliat determinarea preciziei de prelucrare a masinilor si utilajelor, metodele de reglare si aparatura de control in sectorul de productie a mobilei.

Prin tematica complexa abordata, a corelatiilor dintre factorii luati in considerare precum si a rezultatelor concrete obtinute, lucrarea constituie un sprijin in activitatea specialistilor in domeniu, contribuind la optimizarea proceselor de fabricatie si a calitatii produselor din lemn.

 
 

Jan Sedliacik

Procesy lepenia dreva, plastov a kovov / Procese de incleiere a lemnului, plasticelor si metalelor / Gluing Processes for Wood, Plastics and Metals (in limba slovaca)

Editura Universitatii Tehnice din Zvolen, 2005
ISBN 80-228-1500-4
220 pg.

 

Dupa un capitol introductiv referitor la evolutia materialelor de incleiere in cursul istoriei omenirii, interesant si bine documentat, sunt analizati factorii dependenti de suprafata aderenta (lemn, plastic, metal), care influenteaza incleierea si modul in care este necesara pregatirea acesteia in vederea incleierii. Cea mai mare pondere din lucrare o are capitolul 5 care se refera la adezivii utilizati, pregatirea lor si a materialelor de incleiere, precum si defectele de incleiere si prognozarea rezistentei imbinarilor incleiate.

Toate acestea sunt tratate competent, fundamental stiintific si cu numerosi parametri concreti ai regimurilor de incleiere, ceea ce confera lucrarii un pronuntat caracter practic.

Remarcabile sunt si anexele referitoare la terminologie, clasificari si un mic dictionar al termenilor tehnici utilizati in domeniu in patru limbi de larga circulatie.

 
 

Maria Cristina Timar

Restaurarea mobilei - teorie si practica

Editura Universitatii “Transilvania”, Brasov 2003
ISBN 973-635-144–0
137 pg.

 

 

Deopotriva stiinta si arta, restaurarea este o activitate complexa menita sa asigure conservarea patrimoniului cultural-artistic. Prin restaurare se urmareste aducerea intr-o forma si stare cat mai apropiate de cea initiala a unui bun cultural, pastrand in acelasi timp nealterate patina vremii si informatiile de ordin istoric. Activitatea de restaurare este asociata celei de conservare cuprinzand totalitatea masurilor luate in scopul pastrarii in timp a obiectului restaurat.

Lucrarea, structurata pe 12 capitole, se refera la problemele specifice restaurarii mobilei atat la nivel teoretic cat si practic. Sunt prezentate astfel principiile generale de restaurare, codul etic, principalele tipuri de defecte si cauzele ce le produc, metodele de investigare in vederea restaurarii, materialele utilizate in restaurare si principalele tipuri de operatii de restaurare-conservare a lemnului masiv, a suprafetelor furniruite si a finisajelor, a lemnului aurit si pictat.

Lucrarea se adreseaza tuturor celor ce au dorinta de a cunoaste si chiar practica, ca meserie sau hobby, o activitate laborioasa dar si plina de satisfactii.

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 21 Martie 2008