ProLigno / ProLigno 2006 Numarul 2  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

CERCETARI PRIVIND EMISIA DE FORMALDEHIDA A PLACILOR DIN ASCHII DE LEMN PRIN METODA FLACONULUI, IN CONDITII STANDARD SI UNELE VARIANTE MODIFICATE ALE CONFIGURATIEI PLACILOR DIN PACHET Partea a 2-a: Rezultate experimentale

Valeriu Petrovici
Prof.dr.ing. – Universitatea “Transilvania” din Brasov – Facultatea de Industria Lemnului
Adresa: B-dul Eroilor nr. 29, 500036 Brasov, România
Tel: 0040 268 412921/int. 166. Fax: 0040 268 415315. E-mail: petrovic@unitbv.ro

Kinga Judith David
Drd.ing. - Universitatea “Transilvania” din Brasov – Facultatea de Industria Lemnului
Adresa: B-dul Eroilor nr. 29, 500036 Brasov, România. E-mail: petrovic@unitbv.ro

Simona Nicoleta Urdea
Drd.ing. - Universitatea “Transilvania” din Brasov – Facultatea de Industria Lemnului
Adresa: B-dul Eroilor nr. 29, 500036 Brasov, România. E-mail: urdeas@yahoo.com

Oana-Andreea Pirnuta
Lector dr. - Universitatea “Transilvania” din Brasov – Facultatea de Limbi si Literaturi Straine
Adresa: B-dul Eroilor nr. 29, 500036 Brasov, România. E-mail: p.oana-andreea@unitbv.ro

Rezumat:
Prezenta lucrare constituie partea a doua a articolului privind cercetarile efectuate pentru determinarea emisiei de formaldehida a placilor din aschii de lemn prin metoda flaconului. In acest scop sunt prezentate rezultatele experimentale si interpretarea acestora pentru cele sase variante ale configuratiei placilor din pachet luate in studiu. Autorii au luat in considerare urmatorii factori de influenta: tipul de structura a placii, grosimea si masa volumica a acesteia, precum si configuratia placilor din pachet.

Rezultatele obtinute permit evidentierea potentialului de emisie a formaldehidei in valoare absoluta la un moment dat, in decurs de 3 ore, dintr-un pachet de placi in ansamblul sau, precum si, distributiv, numai prin fete, canturi, fete si canturi, precum si raportat la continutul de formaldehida valoarea perforator.
Data fiind simplitatea ei, autorii recomanda implementarea in sectorul industrializarii lemnului din România a acestei metode de determinare a emisiei de formaldehida, ca un parametru de control curent al fabricarii placilor din aschii de lemn la un producator sau pentru controlul extern la un anumit beneficiar. In urma rezultatelor obtinute, se recomanda utilizarea unei configuratii modificate a placilor din pachet, fata de cea propusa in standardul in vigoare si anume varianta modificata tip A, in care placile nu mai sunt asezate simplu unele peste altele, ci ele sunt dispuse echidistant la distanta de 1mm.

Cuvinte cheie: continut de formaldehida, emisie de formaldehida, metoda flaconului, metoda perforator, placi din aschii de lemn.

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 21 Martie 2008