ProLigno / ProLigno 2006 Numarul 2  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

Mihaela Campean

Tratamente termice ale lemnului (in limba engleza)

Editura Universitatii „Transilvania”, Brasov 2005
ISBN 973-635-606-X,
200 pg.

 
Cartea prezinta pe parcursul a sapte capitole principalele aspecte legate de teoria si practica proceselor de uscare si incalzire aplicate in industria lemnului. Desi conceput ca suport de curs pentru studentii sectiei cu predare in limba engleza “Wood Science and Technology” de la Facultatea de Industria Lemnului din Brasov, lucrarea poate fi utila si specialistilor din industrie, intru-cat abordeaza intr-o maniera accesibila si sintetica o problematica de interes economic deosebit. Capitolul cel mai extins este cel dedicat uscarii cherestelei, care prezinta pe parcursul a 70 de pagini cele mai noi tehnologii aplicate in prezent si caracteristicile acestora. Bibliografia studiata si listata la sfarsitul cartii cuprinde peste 100 de titluri, majoritatea provenind din surse internationale recente. Patru anexe si un dictionar englez-roman de termeni de specialitate completeaza lucrarea.
 
 

Elena POPA, Viorel POPA

Lemnul de anin, plop, salcam – proprietati, colorare

Editura Universitatii „Transilvania”, Brasov 2004
ISBN 973-635-279-X
188 pg.

 

Cererea din ce in ce mai mare de material lemnos impune plantarea si exploatarea de specii lemnoase cu ritm rapid de crestere si cu productie de masa lemnoasa ridicata. Se impune, de asemenea, gasirea de solutii pentru ca astfel de specii lemnoase sa le poata inlocui pe cele mai valoroase, dar cu ritm de crestere si cu productie de masa lemnoasa mai scazute. Din prima categorie fac parte speciile de anin, plop si salcam, specii al caror lemn constituie obiectul acestei lucrari, care se constituie ca un studiu asupra culorii naturale a lemnului celor trei specii si asupra comportarii lui in procesul de colorare. Sunt studiate, de asemenea, proprietatile determinante in procesul de colorare, cum ar fi: structura macroscopica si microscopica a celor trei specii, compozitia chimica, rugozitatea suprafetelor slefuite si permeabilitatea la apa.

 

 
 

Constantin Lazarescu

Tolerante si controlul dimensional in industria lemnului

Editura Universitatii “Transilvania”, Brasov 2005
ISBN 973-635-503-9, 253 pg.

 

 

 

In lucrare sunt prezentate notiuni de interschimbabilitate la prelucrarea pieselor, probleme de precizie, metode utilizate la determinarea preciziei de fabricatie, sistemul de tolerante si ajustaje I.S.O. in general si pentru produse din lemn, in special. In acest context, este prezentata ca element de originalitate o metoda de realizare a ajustajelor prin comprimarea cepurilor, bazata pe rezultate experimentale proprii obtinute de autor.

De asemenea, sunt prezentate lanturile de dimensiuni si metode de rezolvare a acestora, verificatoarele utilizate in industria lemnului si studiul erorilor de fabricatie prin metode statistice, iar ca anexa un dictionar roman-englez de termeni specifici continutului lucrarii.

 
 

Ion Tanasescu, Adrian Budala

Mecanisme si organe de masini

Editura Universitatii “Transilvania”, Brasov 2005
140 pg.

 

 

Prezenta lucrare se constituie ca un suport de curs al disciplinei „Mecanisme si Organe de masini”. Acest curs reprezinta o reuniune a doua discipline distincte, dar cu multe valente comune: „Teoria mecanismelor” - studiaza ansamblurile care transmit miscarea la nivel de scheme cinematice, statice si dinamice, si respectiv, „Organe de masini” - care studiaza partile componente ale ansamblelor si subansamblelor, modul de lucru si calculele de rezistenta necesare proiectarii acestora. Scopul cursului este sa stimuleze si sa dezvolte capacitatea de gandire si creatie a studentilor, sa-i invete sa conceapa si sa proiecteze diferite solutii constructive, sa proiecteze organele de masini avand la baza metode stiintifice. In acest scop, cartea trateaza, pe parcursul a 11 capitole, notiuni privind: structura, cinematica si cinetostatica mecanismelor plane si cu cama; asamblari; organele de masini pentru sprijin si legatura; diferite tipuri de transmisii (prin angrenare, curele, lanturi etc.). 

 

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 21 Martie 2008