ProLigno / ProLigno 2006 Numarul 3  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

Contributii la studiul panourilor decorative din lemn masiv de foioase,  utilizate pentru decoratiuni interioare si mobilier

Teza de doctorat sustinuta la UniversitateaTransilvania din Brasov – Facultatea de Industria Lemnului, mai 2006.

 

Tinand cont de tendinta pe plan mondial de utilizare rationala a resurselor de materie prima, prezenta lucrare propune o solutie de valorificare a lemnului de mici dimensiuni a sase specii valoroase de foioase tari (fag, paltin, cires, frasin, stejar si nuc). Noul material compozit propus este un panou reconstituit din lamele de lemn de fag, imbinate in dinti pe lungime si cant la cant pe latime, cu lamele din lemn masiv de foioase din celelalte cinci specii mentionate anterior. Aceste panouri compozite utilizeaza lemn de mici dimensiuni rezultat in urma procesului tehnologic la operatii de croire, formatizare, debitare primara etc., in scopul protejarii resurselor naturale, in mod special a celor mai utilizate: fagul si stejarul. Lamelele componente au sectiunea de 20 x 20 mm si lungime variabila, asa cum rezulta in urma procesului de productie.

Intrebarile la care aceasta teza si-a propus sa raspunda sunt urmatoarele:

  • Este posibila combinarea lemnului de fag cu alte specii de foioase tari (paltin, cires, stejar, frasin, nuc) pentru obtinerea unor panouri stabile, rezistente si fiabile, ce pot fi folosite in amenajari interioare si in fabricarea mobilei?
  • Sunt aceste panouri rezistente din punct de vedere mecanic?
  • Sunt aceste panouri tehnologice?

Cercetarile intreprinse au permis formularea unor raspunsuri la aceste intrebari si au condus la rezultate originale, dintre care se evidentiaza:

  • Realizarea unui nou produs compozit.
  • Studiul teoretic si experimental asupra compatibilitatii speciilor de foioase tari cu fagul.
  • Realizarea unei baze de date privind comportamentul imbinarilor in dinti si corelarea acestuia cu compatibilitatea speciilor combinate.
  • Analiza teoretica a proprietatilor mecanice ale noului produs, utilizand metoda elementului finit.
  • Cercetari experimentale asupra diferitelor proprietati (fizice, termice, mecanice, comportament la medii agresive) ale panourilor realizate.
  • Elaborarea unei propuneri de norma tehnica privind conditii de executie si cerinte de calitate ale noului produs.

O prezentare mai detaliata a rezultatelor obtinute in urma cercetarilor va fi prezentat in cadrul unui articol din numarul urmator al revistei PRO LIGNO.

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 21 Martie 2008