ProLigno / ProLigno 2006 Numarul 4  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

Ing. Maria Luminita SCUTARU

Panouri termoizolante din lemn si materiale lemnoase utilizate in constructia caselor

Teza de doctorat sustinuta la Universitatea Transilvania din Brasov – Facultatea de Industria Lemnului, iulie 2006.

 

Avand in vedere interesul pe care il suscita in ultimi ani casele tip vila din lemn, pentru realizarea unor elemente si structuri de rezistenta cu performante deosebite, specialistii din domeniu sunt preocupati tot mai mult de multiplele posibilitati de combinare a lemnului cu alte materiale si produse pe baza de lemn cu proprietati diferite.

In acest context este elaborata si prezenta teza de doctorat, care sintetizeaza rezultatele studiilor si cercetarilor efectuate de autor in domeniul caselor prefabricate din lemn si mai precis in cel al transferului termic prin panouri ce pot alcatui  pereti exteriori pentru case prefabricate din lemn.

Reducerea pierderilor de energie datorata transferului de caldura spre mediul ambiant se realizeaza cu ajutorul materialelor termoizolatoare, cu conductivitate termica redusa (l<0,12), care au rolul sa mareasca rezistenta termica totala, respectiv sa micsoreze valoarea coeficientului total de transfer de caldura.

Intrucat literatura de specialitate nu contine informatii cu privire la valoarea unui coeficient de corectie care trebuie luat in calculul coeficientului de transfer termic prin structuri de tip „sandwich, unul din obiectivele tezei l-a constituit un studiu pe aceasta tema.

S-au efectuat cercetari teoretice si experimentale asupra unui numar mare de structuri tip ;sandwich; ce pot fi utilizate pe scara larga in constructia caselor prefabricate din lemn. Prin metodica adoptata s-au urmarit aspecte privind posibilitatea de combinare a unor materiale termoizolante autohtone (vata minerala, polistiren, PAL) pentru a forma o structura tip sandwich cu  proprietati termofizice adecvate utilizarii ca panouri ce constituie pereti pentru case prefabricate din lemn.

Lucrarea este structurata pe 7 capitole care cuprind: o prezentare a lemnului si a produselor pe baza de lemn utilizate in constructii, o sintetizare a stadiului actual in ceea ce priveste utilizarea lemnului in constructii, consideratiile generale privind conceptia si proiectarea functionala a caselor prefabricate din lemn, analiza proprietatilor termice ale lemnului si ale altor materiale folosite in constructii, metoda si rezultatele experimentale obtinute cu diferite materiale si structuri analizate in laborator. Concluziile finale indica si modalitatile de valorificare a rezultatelor obtinute.

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 21 Martie 2008