ProLigno / ProLigno 2007 Numarul 1  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

Ing. Mihael BOROS

Contributii la rationalizarea si optimizarea prelucrarii mecanice a lemnului pe masinile-unelte de slefuit cu banda lata

Teza de doctorat sustinuta la Universitatea Transilvania din Brasov - Facultatea de Industria Lemnului, septembrie 2006.

 

Slefuirea ocupa un loc important în randul procedeelor de prelucrare mecanica a lemnului, fiind operatia care determina decisiv calitatea suprafetei finale a piesei. Ea are un caracter deosebit, datorita detasarii simultane a unui numar foarte mare de aschii de dimensiuni mici si inegale, ca urmare a interactiunii concomitente a numeroase “cutite” (granule), orientate diferit, cu lemnul. Lucrarea de fata a vizat aprofundarea cunostintelor cu privire la acest complex proces de interactiune, sintetizarea informatiilor existente, precum si aducerea de noi contributii prin cercetari experimentale.

Unul din principalele obiective ale tezei l-a constituit crearea unei banci de date pentru optimizarea procesului de slefuire cu banda lata, prin adaugarea analizei unor specii noi la cele deja existente. Realizarea temei a presupus efectuarea unei ample cercetari bibliografice, precum si realizarea unor studii teoretice si cercetari experimentale cu privire la parametrii care influenteaza procesul de prelucrare mecanica prin slefuire.

Pentru aceasta s-a întreprins un studiu detaliat privind rugozitatea suprafetelor lemnului de plop si brad, prelucrate pe o masina de slefuit cu banda lata, luand în considerare ca parametri variabili: viteza de slefuire (v), viteza de avans (u), presiunea de slefuire (p), adancimea de slefuire (h) si granulatia benzii abrazive. Rezultatele experimentale au relevat ca regim optim de slefuire pentru ambele specii: v=18m/s; u=10m/min; p=0,6bar; h=0,2-0,3mm.

Un alt obiectiv principal al tezei a fost realizarea unui studiu al ansamblului „bara de presare – banda abraziva – piesa”, prin acesta încercandu-se evidentierea importanta ei asupra alegerii corecte a presiunii de slefuire. Cu ajutorul programului ANSYS bazat pe metoda elementelor finite, s-a analizat starea tensiunilor în zona de contact la diferite presiuni.

Pe baza rezultatelor obtinute a fost elaborat un program de calculator original, care permite calcularea parametrului dorit (ales) în functie de ceilalti parametrii si a criteriilor de optimizare.  Acest program poate constitui punctul de plecare pentru informatizarea procesului de slefuire, în vederea optimizarii tehnologiilor din industria lemnului.

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 21 Martie 2008