ProLigno / ProLigno 2007 Numarul 1  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

Ivan CISMARU

Pardoseli din lemn

Editura Universitatii Transilvania, Brasov, 2006
ISBN 973-635-807-0
296 pg.

 

Lucrarea de fata apare dintr-o dorinta mai veche de sintetizare a datelor referitoare la pardoseli utilizate in constructiile civile, industriale, agrozootehnice etc., din punct de vedere al structurilor, materialelor utilizate, solutiilor de fixare in constructie, tehnicilor de montare, metodelor de fabricatie in regim industrial etc.

Lucrarea si-a “impus” aparitia datorita evolutiei spectaculoase din ultimii 15-20 ani a tehnicii realizarii constructiilor, care a implicat regandirea, conceperea si realizarea de noi structuri de pardoseli, superioare din punct de vedere al asigurarii izolarii termice si fonice a spatiilor interioare.

Dezvoltarea activitatilor de constructii in lume a determinat un consum foarte mare de lemn destinat pardoselilor si ca urmare s-a pus problema realizarii “pardoselilor economice”, cu consum minim de lemn, prin reducerea grosimii acestora. De asemenea, politica mondiala actuala de economisire a energiei, inclusiv a energiei termice, impune in permanenta adaptarea unor solutii eficientizate.

Aceste cateva motive importante au impus lansarea actualei lucrari care poate fi utila atat studentilor si specialistilor din domeniul industriei de prelucrare a lemnului, cat si celor din domeniul constructiilor

 
 

Daniela SOVA

Termodinamica tehnica (in limba engleza)

Editura Universitatii Transilvania, Brasov, 2006
ISBN 973-635-766-X, 978-973-635-766-4,
158 pg.

 

Aceasta carte electronica propune o abordare clasica sau macroscopica a termodinamicii tehnice, ca stiinta fundamentala cu preocupare in domeniul energiei, reprezentand o parte esentiala a curriculei de formare a inginerilor din toata lumea. Dorinta autoarei este de a oferi o carte interesanta, care se adreseaza studentilor si tuturor celor care au legaturi profesionale cu acest domeniu de formare tehnica, introducandu-i in lumea termodinamicii aplicate.


Cele noua capitole includ notiunile de baza ale termodinamicii, gaze ideale – legi si proprietati, principiul intai al termodinamicii pentru sisteme inchise si deschise, principiul al doilea al termodinamicii si entropia, exergia si lucrul mecanic reversibil, cat si aplicarea principiilor termodinamicii in diferite domenii ale ingineriei precum, termodinamica vaporilor, aerul umed, arderea combustibililor, notiuni fundamentale ale transferului de caldura si echipamente de transfer termic.

Pentru o buna intelegere a principiilor fundamentale si pentru dezvoltarea interesului pentru probleme mai complexe, notiunile sunt prezentate la un nivel pe care studentii il pot aborda fara dificultate si intr-o ordonare de la simplu la complex.

 
 

Marina CIONCA, Ioan MUSCU, Lidia GURAU

Gandesti cu mainile tale/Proiectezi cu mainile tale (in limba engleza)

Editura Universitatii Transilvania, Brasov, 2006
ISBN 973-635-836-4,
100 pg.

 

 

 

Cartea pe care o prezentam are o structura mai neobisnuita: ea cuprinde atat unele rezultate ale cercetarii in domeniul designului de obiecte de mobilier ce includ materiale noi obtinute din resurse lemnoase secundare, cat si rezultatele unui proiect international in domeniul designului de mobilier a carui tema este Thinking with Your Hands/Designing with Your Hands, initiat de firma SIPPO-Zürich, reprezentand Programul Elvetian de Promovare destinat pietelor in curs de afimare, in parteneriat cu Facultatea Industria Lemnului. In paginile ei vom regasi unsprezece dintre cei mai merituosi studenti ai facultatii cu peste douazeci de proiecte originale, realizate sub coordonarea autorilor in perioada ianuarie-noiembrie 2006. Cartea se adreseaza celor care vor sa ia contact cu tendintele si conceptele actuale din designul de mobilier, fie ei studenti, specialisti in proiectare, designeri sau producatori de mobilier.

Autorii isi exprima gratitudinea fata de Consiliul National al Cercetarii Stiintifice din Invatamantul Superior (CNCSIS), care, prin finantarea Contractului de de cercetare CNCSIS intitulat “Eco-conceptie si eco-tehnologie pentru mobilier si alte produse realizate prin modelarea, simularea si structurarea unui nou material obtinut din resurse naturale secundare”, a facut posibila aparitia acestei carti.

 
 

Camelia CERBU

Materiale compozite si mediu agresiv. Aplicatii speciale.

Editura Universitatii Transilvania, Brasov, 2006
ISBN 973-635-861-5, 978-973-635-861-6,
256 pg.

 

Cartea abordeaza problema atat de actuala si dificila a analizei unor structuri mecanice din perspectiva utilizarii materialelor compozite in mediu agresiv. Se propune un criteriu obiectiv suplimentar de optimizare si anume, acelea de conservare a caracteristicilor mecanice de rezistenta si rigiditate sub actiunea indelungata a factorilor de mediu agresiv.

Lucrarea este structurata in sapte capitole in care sunt prezentate: generalitati privind mecanica compozitelor; metodologia de investigare experimentala a efectelor unor factori de mediu agresiv (apa, apa naturala de mare, amestec apa/detergent, ciclu termic) asupra caracteristicilor fizico-mecanice in cazul unor materiale compozite ranforsate aleator cu fibre de stica de tip E; analiza experimentala folosind metoda tensometrica electrica rezistiva a starii de deformatie din placa-spate a corpului de barca datorita solicitarii mecanice exercitate de forta de tractare dezvoltata de motorul barcii; simularea numerica a comportarii mecanice a placii, cu ajutorul metodei elementelor finite, in scopul optimizarii structurii de material.

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 21 martie 2008