ProLigno / ProLigno 2007 Numarul 3  
     
 
 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

IMPACTUL MATERIALELOR VIITORULUI SI AL PRELUCRARII ACESTORA ASUPRA EVALUARII NEDISTRUCTIVE A LEMNULUI SI PRODUSELOR DIN LEMN

Frank C. BEALL
Professor - University of California, Berkeley
Adresa: Richmond, California 94804, USA
E-mail: Frank.Beall@nature.berkeley.edu


Rezumat:
Lemnul masiv are in present un clar dezavantaj fata de multe alte materiale privind abilitatea noastra de a evalua precis si rapid proprietatile sale mecanice atat in fabricatie cat si in intretinere. Schimbarea majora care va avea loc in viitor pe termen lung in domeniul constructiilor este inlocuirea lemnului masiv cu materiale reconstituite.
Pentru a stabili rolul evaluarii nedistructive (NDE) a materialelor pe baza de lemn in viitor, trebuie stabilite anumite ipoteze privind materia prima (lemnul juvenil, costuri, rezistenta la biodegradare, costul adezivului), prelucrarea (procese continue, minimizarea impactului lemnului juvenil, necesitatea sortarii lemnului destinat pentru constructii, eficienta incleierii) si cerintele in constructii. Rolul evaluarii nedistructive in acest context se va transfera de la tendintele actuale spre evaluarea sanatatii arborelui, optimizarea controlului proceselor, testarea de verificare si detectarea tensiunilor in structurile pentru constructii.
In aceasta lucrare se vor examina mai intai prognozele realizate in urma cu 10 ani privind obstacolele si oportunitatile utilizarii evaluarii nedistructive in industria lemnului. Apoi, se vor face predictii pe termen lung (anul 2100) asupra necesitatii tehnologiilor de evaluare nedistructiva. Si apoi, bazat pe aceste scenarii, este luat in discutie rolul evaluarii nedistructive si mijloacele pentru indeplinirea acestui rol.

Cuvinte cheie:evaluare nedistructiva, lemn juvenil, biodegradare, adezivi, lemn reconstituit, sortare la prelucrare, structuri pentru constructii, controlul procesului.

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 21 Martie 2008