ProLigno / ProLigno 2007 Numarul 3  
     
 
 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

ABURIREA LEMNULUI DE FAG, UNIFORMIZAREA CULORII SI MANAGEMENTUL APELOR REZIDUALE

Robert NEMETH
Dr - University of West Hungary, Faculty of Wood Sciences
Adresa: H-9400, Sopron, Bajcsy-Zs. U. 4.
E-mail: nemethr@fmk.nyme.hu

Laszlo TOLVAJ
Prof.Dr - University of West Hungary, Faculty of Wood Sciences
Adresa: H-9400, Sopron, Bajcsy-Zs. U. 4.
E-mail: tolla@fmk.nyme.hu

Sandor MOLNAR
Prof.Dr - University of West Hungary, Faculty of Wood Sciences
Adresa: H-9400, Sopron, Bajcsy-Zs. U. 4.
E-mail: smolnar@fmk.nyme.hu

Tamas RETFALVI
Dr - University of West Hungary, Faculty of Forestry
Adresa: H-9400, Sopron, Bajcsy-Zs. U. 4.
E-mail: tretfalvi@emk.nyme.hu

Levente ALBERT
Prof.Dr - University of West Hungary, Faculty of Forestry
Adresa: H-9400, Sopron, Bajcsy-Zs. U. 4.
E-mail: lalbert@emk.nyme.hu

Rezumat:
Padurile de fag europene au din ce in ce mai multi arbori cu inima rosie. Diferenta mare de culoare intre lemnul de culoare deschisa si inima rosie impune o uniformizare a culorii.
Obiectivul cercetarii a fost de a analiza influenta diferitelor regimuri de aburire asupra culorii inimii rosii in piesele de cherestea, in comparatie cu alburnul incojurator de culoare deschisa. Bazat pe testele de aburire efectuate in laborator, au fost dezvoltate regimuri de aburire industriale pentru a stabili nivelele de culoare dorite.
A fost examinat si efectul umiditatii initiale a lemnului asupra aburirii. Investigarea acestui parametru este importanta deoarece in unele cazuri exista un interval intre doborarea arborelui si aburirea cherestelei este mare si piesele pierd rapid umiditate.
Stabilitatea culorii cherestelei aburite este importanta. Pentru acest motiv, epruvete aburite au fost mentinute in spatele unei ferestre de sticla pentru a investiga stabilitatea culorii cherestelei aburite in conditii de interior.
Apa condensata rezultata in timpul proceselor de aburire si uscare a lemnului de fag trebuie sa fie considerata ca apa reziduala si necesita un management relevant. Pentru a realiza un mangement eficient al apelor reziduale, trebuie determinate componentele chimice, valoarea pH-ului, valoarea COD (necesarul de oxigen chimic) si conductivitatea. Dupa cum se stie din literatura, compozitia apei condensate depinde si de temperatura aplicata. Pentru a arata efectul temperaturii si al amestecului speciilor de lemn la aburire, caz intalnit adesea in intreprinderi, au fost supuse unor teste cu tehnici actualizate de GC-MS si TLC mostre de apa reziduala obtinute in timpul diferitelor procese de aburire. Au fost analizate patru mostre diferite de ape industriale: 2 esantioane colectate in fabrici din Ungaria si 2 esantioane colectate dintr-o fabrica austriaca numita MIKO. Primul obiectiv al acestei parti a lucrarii a fost analiza compozitiei chimice si valoarea pH-ului pentru apa reziduala obtinuta din diferite procese de aburire in cele doua fabrici, folosind camere de aburire diferite. Aceasta pentru a obtine date privind variabilitatea compozitiei chimice a apei reziduale. Al doilea obiectiv a fost de a gasi o metoda ecologica de neutralizare a apelor reziduale.

Cuvinte cheie:inima rosie, fag, aburire, uniformizarea culoare, apa reziduala.

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 21 Martie 2008