ProLigno / ProLigno 2007 Numarul 3  
     
 
 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

"CELE SAPTE FACLII ALE ARHITECTURII" (JOHN RUSKIN, 1849) - CATE DINTRE ELE MAI LUMINEAZA ASTAZI?

Barry John HEWSON, M.A.
MA - New Design University / Private University for Creative Industries
Adresa: Mariazellerstr. 97, 3100 St. Poelten, Austria
Tel: +43 67682832410. E-mail: design@via.at

Rezumat:
Aceasta lucrare are ca tema opera majora a lui Ruskin intitulata "Cele sapte faclii ale arhitecturii", pentru prima oara publicata in Marea Britanie in anul 1849, si isi propune sa compare idealurile autorului din secolul al XIX-lea referitoare la arhitectura si constructii cu realitatea brutala a secolului al XXI-lea.
Prima faclie, cea a SACRIFICIULUI, nu mai arde decat rareori in sensul pe care Ruskin i l-a dat. In cazul in care se vor mai fi facand sacrificii in ziua de azi, de cele mai multe ori este vorba despre sacrificarea substantei istorice sau a maiestriei individuale pe "altarul" rationalismului economic.
ADEVARUL a fost schimbat cu o "fatada" a superficialitatii stilistice. PUTEREA nu se mai manifesta in sensul spiritual al lui Ruskin, ci ea este manuita in vederea unei proiectii a imaginii personale sau institutionale.
Din fericire, FRUMUSETEA mai poate fi gasita daca cineva o cauta suficient de mult timp. Facliile VIETII si ale AMINTIRII nu s-au stins de tot, cu toate ca ele dau acum putina "lumina". In final, faclia OBEDIENTEI si-a pierdut relevanta pe care o avea in vremea lui Ruskin. Este intristator ca in timpul celor 158 de ani care au trecut de la publicarea cartii lui Ruskin, a avut loc o pierdere semnificativa a valorilor traditionale umane si estetice in arhitectura, cu toate ca in zilele noastre sunt din ce in ce mai multi idealisti care pastreaza vii astfel de idealuri, adaptandu-le conditiilor vietii moderne.

Cuvinte cheie: Ruskin, arhitectura, cladire, substanta istorica, maiestrie traditionala, pierdere a valorilor.


 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 21 Martie 2008