ProLigno / ProLigno 2007 Numarul 4  
     
 
 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

LABORATOR DE INCERCARI A PRODUSELOR DIN LEMN ALINIAT LA NORMELE EUROPENE Proiect CEEX, Modulul 4, nr. 4136, contract nr.195/10.08.2006

          Scopul acestui proiect este realizarea si acreditarea unui laborator pentru cercetarea si certificarea conformitatii produselor din lemn. Studiile efectuate vor conduce la completarea echipamentelor aflate in dotarea actuala a laboratorului de Incercari Mecanice din Facultatea de Industria Lemnului, prin efectuarea de achizitii noi. Instalatiile si aparatura care vor fi procurate, procedurile de sistem si operationale elaborate vor fi aliniate la normele europene. Lucrarile din cadrul proiectului se inscriu in programul de realizare a infrastructurii de cercetare pentru integrarea Romanei in structurile europene si crearea premizelor pentru asigurarea liberei circulatii a produselor si serviciilor. Laboratorul va functiona nu numai ca o unitate de cercetare de excelenta, ci si ca o unitate moderna de invatamant, asigurand conditii deosebite de pregatire a studentilor Facultatii de Industria lemnului din Brasov.

OBIECTIVE STIINTIFICE
     2006
1.1. Analiza metodelor de incercare utilizate in prezent, alinierea la normele internationale si promovarea de noi tipuri de incercari.
1.2. Stabilirea modului de amenajare a laboratorului si a dotarilor de completare.
1.3. Stabilirea ofertantilor de echipamente si documentare tehnica in domeniu.
     2007
2.1. Achizitionarea instalatiilor pentru efectuarea incercarilor de laborator si punerea in functiune a acestora.
2.2. Elaborarea documentatiei sistemului calitatii in vederea acreditarii laboratorului.
     2008
3.1. Acreditarea laboratorului de incercari.
3.2. Diseminarea informatiilor si realizarea de colaborari in domeniu cu intreprinderi producatoare din industria lemnului.

REZULTATE
     In conformitate cu tematica proiectului evidentiata anterior, in anii 2006 si 2007 principalele rezultate ale proiectului au constat in achizitionarea, pe baza unei documentari amanuntite, a unor echipamente ultraperformante pentru incercari de laborator, si anume:
     - o masina universala pentru testarea materialelor, cu doua coloane, tip IBX600 (Foto 1), care poate executa incercari la tractiune, compresiune, incovoiere, forfecare si duritate pentru elemente din lemn masiv;
     - o masina pentru testarea placilor pe baza de lemn de la firma Zwick/Roell (Foto 2), avand ca destinatie efectuarea de incercari pentru determinarea profilulului densitatii pe grosimea placii, a rezistentei la tractiune (coeziunea interna) si la tractiune superficiala (calitatea suprafetei), a rezistentei la smulgerea suruburilor, a rezistentei si modulului de elasticitate la incovoiere statica.
     Cele doua masini sunt realizari de ultima generatie ale tehnicii, beneficiind de programe de testare (soft-uri), respectiv metodologii aliniate normelor europene.
     Masinile au fost puse in functiune in cadrul Laboratorului de Incercari Mecanice al facultatii, fiind in concordanta cu specificatiile din caietele de sarcini.
Totodata, in aceasta perioada au fost realizate documentatiile sistemului calitatii in vederea acreditarii laboratorului.

 

   

MULTUMIRI
Adresam sincere multumiri Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) pentru suportul financiar al proiectului.      

Colectivul de cercetare:
Prof.dr.ing. Virgil GRECU (director de proiect)
Prof.dr.ing. Maria CISMARU
Prof.dr.ing. Gavril BUDAU
Prof.dr.ing. Ioan CURTU
Prof.dr.ing. Vasile CIOFOAIA
Sef lucr.dr.ing. Emanuela BELDEAN
Sef lucr.dr.ing. Luminita BRENCI
Sef lucr.dr.ing. Camelia BOIERIU
Sef lucr.dr.ing. Mihaela POROJAN
Sef lucr.dr.ing. Luminita SCUTARU
Sef lucr.drd.ing. Adriana FOTIN
Drd.ing. Alin JIDIUC
Drd.ing. Cezar TATAR
Drd.ing. Mariana STANCIU

 


 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 21 Martie 2008