ProLigno / ProLigno 2007 Numarul 4  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

Ivan CISMARU, Maria CISMARU, Adiana FOTIN, Camelia BOIERIU

Proiectarea tehnologica in industria lemnului. Prelucrare la forma si dimensiuni. Vol. III - Tehnologii de prelucrare a complexelor din lemn masiv si a complexelor de tip panou cu canturi nemasivuite

APARUTA IN:
Editura Universitatii "Transilvania", Brasov, 2007
ISBN 978-973-635-531-4, 340 pag.

Pentru comenzi, va rugam contactati urmatoarea adresa: icismaru@unitbv.ro

 

Semnalam celor interesati aparitia celui de al treilea volum al acestei carti, ale carei obiective converg spre simplificarea activitatii de concepere si elaborare a documentatiei tehnologice, necesara in faza de procesare industriala a complexelor din lemn masiv tip rama si a panourilor cu canturi nemasivuite.


Obiectivele lucrarii au fost atinse prin:
- sistematizarea datelor referitoare la tipurile de repere si complexe din industria mobilei si a produselor din lemn in functie de forma, dimensiuni, mod de fixare in structuri;
- gruparea reperelor si complexelor pe familii si pe tehnologii generale de prelucrare;
- stabilirea tehnologiilor de prelucrare specifice fiecarui tip de reper sau complex, urmarindu-se ordinea operatiilor tehnologice, avansurile de prelucrare, masinile-unelte cu care se executa prelucrarea, sculele folosite, dispozitivele si verificatoarele necesare.

 
 

Marina CIONCA

Istoria mobilierului. Stilul de viata, locuinta si mobilierul in Roma antica (in limba engleza)

Editura Universitatii "Transilvania", Brasov, 2006
ISBN 973-635-835-6, 200 pag.

Pentru comenzi, va rugam contactati urmatoarea adresa: marinacionca@unitbv.ro

 

Aceasta carte este rezultatul unor cercetari documentare desfasurate de autoare timp de peste zece ani. Stilul de viata, confortul locuintelor, mobilierul si tehnicile de decorare a acestuia in antichitatea romana se afla in mare masura la originea configurarii locuintei si interioarelor de tip european modern. Impulsul pentru finalizarea acestei monografii a venit in urma sustinerii de catre autor a unor conferinte pe aceasta tema la New Design University din St. Poelten, Austria, in anul 2006, care s-au bucurat de o sincera apreciere. Ea se adreseaza tuturor cititorilor curiosi sa (re)descopere fascinatia exercitata de universul antichitatii romane.


Autoarea isi exprima gratitudinea fata de CNCSIS, care, prin finantarea contractului de cercetare intitulat "Eco-conceptie si eco-tehnologie pentru mobilier si alte produse realizate din resurse naturale secundare", a facut posibila aparitia acestei carti, care cuprinde si informatii referitoare la originile antice ale utilizarii lemnului provenit din crengi de esente valoroase pentru placarea unor suprafete la mobilier.

 
 

Thomas TRÜBSWETTER

Uscarea lemnului (in limba germana)

Carl Hanser Verlag, Leipzig, 2006 ISBN-10: 3-446-40477-5; ISBN-13: 978-3-446-40477-9 204 pag.

Pentru comenzi, va rugam contactati urmatoarea adresa: http://www.hanser.de/buch.asp?isbn=978-3-446-40477-9&area=Technikmarinacionca@unitbv.ro

 

 

O carte tehnica extrem de valoroasa, cu un continut bogat in informatie, deosebit de utila atat specialistilor din productie, cat si celor din invatamant si cercetare, cunoscatori ai limbii germane. Asa poate fi rezumata in numai cateva cuvinte ultima aparitie editoriala in domeniul uscarii lemnului, rezultat al muncii de o viata a d-lui profesor Thomas Trübswetter - cadru didactic la Fachhochschule Rosenheim (Germania), formator a peste 30 de generatii de studenti si totodata un consultant de marca pe probleme tehnice de tratare termica a lemnului. Cartea combina in modul cel mai fericit aspectele teoretice esentiale ale uscarii lemnului cu problemele legate de aplicarea diverselor tehnologii de uscare, dar si de proiectarea instalatiilor, scopul declarat al acestei lucrari fiind acela de a contribui la cresterea calitatii uscarii, dar si imbunatatirea constructiei instalatiilor.

 
 

Nicolae TARAN

Ferastraie circulare pentru prelucrarea mecanica a lemnului

Editura Universitatii "Transilvania", Brasov, 2007 ISBN 978-973-598-050-4, 277 pag.

Pentru comenzi, va rugam contactati urmatoarea adresa: tarann@unitbv.ro

 

Cartea constituie o noua aparitie din domeniul constructiei si exploatarii masinilor-unelte si a utilajelor pentru prelucrarea lemnului. La structurarea cartii s-a plecat de la analiza succinta a metodei de prelucrare cu panze circulare, a constructiei sculelor, urmata de prezentarea masinilor-unelte pe grupe de operatii tehnologice, pe tipuri constructive si chiar pe modele. S-au prezentat ferastraie circulare mai vechi si mai noi in constructie simpla sau complexa, dar si de ultima generatie.


Pentru o mai usoara intelegere, un spatiu larg in prezentare s-a acordat componentei grafice. Modul general de prezentare este conventional, particularizat in spiritul gandirii si al conceptiei autorului.

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 21 Martie 2008