ProLigno / ProLigno 2008 Numarul 1  
     
 
 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

RESTAURAREA MOBILEI - STIINTA, ARTA, PROVOCARE
Partea a 2-a: Restaurarea unui dulapior pentru papusi

Maria Cristina TIMAR
Prof.dr.chim. - Universitatea "Transilvania" din Brasov - Facultatea de Industria Lemnului
Adresa: B-dul Eroilor 29, 500036 Brasov, Romania
E-mail: cristinatimar@unitbv.ro

Rodica DATES
Ing., Stud.master - Universitatea "Transilvania" din Brasov - Facultatea de Industria Lemnului
Adresa: B-dul Eroilor 29, 500036 Brasov, Romania
E-mail: rodica.dates@unitbv.ro

Rezumat:
Lucrarea se refera la restaurarea si conservarea unei piese de mobilier de mici dimensiuni, dar mare complexitate si frumusete. Este vorba despre un dulapior de papusi cu o vechime de circa 120 ani, ce impresioneaza prin forma, proportii, realizarea minutioasa, accesoriile decorate si finisajul cu ornamente pictate în stilul lacului japonez. Valoarea artistica este completata de valoarea istorica a acestui obiect care a apartinut unor descendenti ai familiei Mavrocordat, familie de domnitori fanarioti ce si-a pus amprenta asupra Tarilor Romane în perioada 1711-1786. Dulapiorul este singurul obiect pastrat dintr-o întrega garnitura de mobilier pentru papusi care a fost daruita în 1893 doicii familiei ca semn de pretuire. Obiectul nu a mai fost restaurat anterior desi erau evidente o serie de modificari si încercari de remediere a unor defecte. Restaurarea de fata, realizata în acord cu principiile si codul etic al restaurarii, a vizat investigarea obiectului, remedierea principalelor defecte prezente (atac biologic activ izolat cu fragilizare suport, fisuri si crapaturi în lemn, îmbinari fragilizate sau total descleiate, zgarieturi, fisuri si exfolieri de pelicula de finisare), precum si conservarea acestuia prin tratamente de protectie adecvate.

Cuvinte cheie: mobilier, tehnica lacului, istorie, stare initiala de conservare, conceptie de restaurare, metode de restaurare, conservare.

BIBLIOGRAFIE / REFERENCES
BROMMELLE, N. S.; THOMSON, G.-Ed. (1982). Science and Technology in Service of Conservation. The International Institute for Conservation of Historic and Artistic Works, London.
FENETTI, M. (1993). Scientific Investigations of Works of Art. IICROM, Rome.
GERBRAND, A.L. (1973). L'Art du Laque, Paris.
POPA, M.; MATEI, H. (1988). Mica Enciclopedie de Istorie Universala (Little Encyclopedy of Universal History). Editura Politica, Bucuresti.
TIMAR, M.C. (2003). Restaurarea Mobilei: Teorie si Practica (Furniture Restoration: Theory and Practice). Transilvania University Printing House, Brasov, 135 pp, ISBN 973-635-144-0.
TIMAR, M.C. (2007). Furniture Restoration - Science, Art and Challenge. Part 1: General Principles and Case Studies. In: PRO LIGNO 3(4): 45-54, ISSN 1841-4737.


 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 21 Martie 2008