ProLigno / ProLigno 2008 Numarul 4  
     
 
 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

Cercetare-Dezvoltare

PROWOOD

      Continuam in acest numar prezentarea partenerilor implicati in proiectul international PRO WOOD de promovare si operationalizare a unui cluster al lemnului in regiunea Brasov-Covasna din Romania.
      Alaturi de institutia coordonatoare ZENIT din Germania mai sunt implicate in acest proiect trei institute de cercetare de renume din tarile UE, avand sarcina transferului de know-how bazat pe experienta si buna practica dobandite pe parcursul timpului prin participarea in proiecte internationale similare, inclusiv initiative de dezvoltare a unor clustere: FRAUNHOFER-Germania, TTS Research-Finlanda si CRITT BOIS-Franta, precum si patru institutii reprezentative din Romania: INNO CONSULT Bucuresti, Universitatea TRANSILVANIA - Facultatea de Industria Lemnului din Brasov, ASIMCOV si Consiliul Judetean Covasna - ca principali beneficiari ai rezultatelor acestui proiect.

 

      FRAUNHOFER - WILHELM KLAUDITZ INSTITUT (WKI), situat in Braunschweig, Germania, a fost fondat in iunie 1946 de catre Dr. Wilhelm-Klauditz cu scopul de a optimiza utilizarea lemnului proaspat debitat si de a facilita valorificarea deseurilor lemnoase si a lemnului de mici dimensiuni. In 1970 WKI s-a unit cu societatea Fraunhofer. Cu un total de 87 de angajati permanenti si un buget anual de cca. 7,6 mil. Euro, el este in prezent unul dintre cele mai mari institute de cercetare in domeniul lemnului si al materialelor pe baza de lemn. Un spatiu de peste 4800 de mp de birouri, laboratoare, facilitati tehnice si spatiu deschis este disponibil pentru realizarea contractelor de cercetare. Ca membru fondator si actionar, WKI coopereaza cu parteneri locali din Reteaua Saxona de Competenta pentru Utilizarea Durabila a Lemnului (NHN) din Göttingen. De asemenea, participa alaturi de alte institute europene ale lemnului la initiativa InnovaWood.
      Misiunile prezente si de perspectiva sunt legate de utilizarea rationala a lemnului si alte materiale regenerabile. Solutiile practice sunt generate de cooperarea stransa cu intreprinderi mici si mijlocii, producatori si furnizori pentru industria mobilei.
      Institutul cuprinde sase departamente pentru dezvoltarea de noi tehnologii si gasirea de solutii practice pentru industrie: (1)Utilizarea lemnului si a materialelor pe baza de lemn in constructii; (2)Analiza materialelor si Chimie de interior; (3)Tehnologii de finisare; (4)Tehnologii de masurare; (5)Evaluarea calitatii si (6)Tehnologia panourilor compozite pe baza de lemn.
      FRAUNHOFER-WKI este reprezentat in proiectul PROWOOD de Dr. Guido HORA - director al Departamentului Tehnologii de Finisare si Dna Margit FIMM - asistent cercetare. Dr. Guido HORA a coordonat proiectele EC-CRAFT si ETI IN-WOOD derulat in cadrul FP5 si este implicat, alaturi de doamna Margit FIMM in proiectul continuator ETI-WOODISM in cadrul FP6, care are drept scop promovarea participarii IMM-urilor din sectorul forestier si al industriei lemnului in Prioritatile Tematice din programele FP6 si FP7, prin analiza situatiei actuale a IMM-urilor de pe piata europeana si crearea unor legaturi de parteneriat intre aceste intreprinderi si institutii specializate in coordonarea unor astfel de proiecte de cercetare-dezvoltare.

 

      TTS Research reprezinta departamentul de cercetare al organizatiei finlandeze de cercetare si formare TTS. Acesta realizeaza cercetari in domeniul resurselor naturale, dar si al functionalitatilor locuintelor, tehnologiilor si serviciilor. Scopul sau in aceste domenii este de a imbunatati productivitatea, competitivitatea si bunastarea individului, a intreprinderilor si a comunitatilor prin facilitarea accesului la know-how. Deserveste sectorul forestier si agricultura, institutii private, companii, servicii de informare, autoritati guvernamentale, institutii de cercetare si de invatamant. Departamentul Resurselor Naturale actioneaza in urmatoarele domenii: bioenergie, masini, echipamente si alte facilitati de productie, manopera si productivitate, intreprinderi mici din zone rurale si sectorul forestier privat. Cercetarile in domeniul masinilor, sculelor, echipamentelor si facilitatilor de productie sunt concentrate pe profitabilitate, utilizare eficienta, siguranta si ergonomie. Se realizeaza testari practice si studii de aplicabilitate: multe dintre studiile TTS Research in domeniul Resurselor Naturale sunt efectuate in teren: in padure sau la ferme. Functionalitatea si economia facilitatilor de productie (incluzand hale de fabricatie) sunt, de asemenea, tinte importante in cercetare. Studiile sunt efectuate adeseori in cooperare cu utilizatorii finali si intreprinderi (producatoare si subcontractante).
      In afara proiectelor de cercetare-dezvoltare nationale, TTS Research a participat si in numeroase proiecte europene, atat ca partener, cat si in calitate de coordonator. Dintre acestea pot fi amintite:
      - 2000-2002: proiectul FP5 SMALLFORE - Silvicultura Europeana la Scara Mica si Provocari pentru Dezvoltarea Tehnologiei de Recoltare a Lemnului;
      - 2000-2003: proiectul BASAN - Retea Agro-Industriala in Marea Baltica, al carui obiectiv principal a fost sugerarea celei mai bune practici pentru inovarea in domeniul agro-industrial specific zonelor rurale din jurul Marii Baltice;
      - 2004-2006: proiectul WOODISM, care a stimulat, incurajat si facilitat participarea intreprinderilor mici si mijlocii din sectorul forestier in programele europene FP6 si FP7.
TTS Research este reprezentat in proiectul PROWOOD de dna ing. Liisa LAHDENSAARI-NÄTT - cercetator, ing. Arto KETTUNEN - consultant pe probleme de silvicultura si Dr. Tarmo LUOMA - director TTS.

 

      CRITT BOIS a fost constituit in anul 1986 ca centru de resurse pentru intreprinderile de prelucrare a lemnului. Dezvoltat continuu dupa infiintare, CRITT BOIS reuneste astazi o echipa de 18 ingineri si tehnicieni si rezolva in medie 150 de contracte de servicii anual, care includ testari, consultanta pentru intreprinderi mici si mijlocii (IMM), studii industriale.
      In calitate de interfata intre sectorul de cercetare si cel productiv (intreprinderi), una din principalele misiuni ale CRITT BOIS este de a facilita dezvoltarea IMM prin ridicarea nivelului tehnologic al acestora. De exemplu, daca o intreprindere doreste sa conceapa un nou produs, sa integreze o noua linie de finisare in fluxul existent, sa achizitioneze noi instrumente pentru managementul productiei, sa achizitioneze o instalatie noua de uscare sau un cazan suplimentar, pentru a-i sprijini luarea deciziei, CRITT BOIS ii ofera un set de mijloace si informatii care sa il asiste intr-un mod profesionist pas cu pas in efectuarea acestei schimbari.
      Avand relatii stranse de colaborare cu diferitele departamente ale facultatii de profil din Franta - ENSTIB si cu toate laboratoarele de cercetare din industria lemnului, CRITT BOIS este, de asemenea, locul de intalnire favorit al tuturor competentelor specifice acestei industrii si este la dispozitia tuturor intreprinderilor producatoare in domeniu.
CRITT BOIS este reprezentat in proiectul PRO WOOD de ing. Marc LEMAITRE - director al centrului, ing. Stephane OHNIMUS - director adjunct si dna Virginie WEISS.

 

      INNO CONSULT a fost infiintata in anul 2004, asumandu-si misiunea de catalizator al proceselor inovative prin facilitarea dialogului intre actorii implicati in procesul de transfer tehnologic si inovare: autoritati, univesitati si institute de cercetare, intreprinderi.
      INNO CONSULT are o bogata experienta in managementul proiectelor de cercetare nationale si internationale si este specializata in redactarea de proiecte cu finantare europeana, avand o experienta considerabila in ceea ce priveste programele cadru ale Uniunii Europene (FP7, CIP) precum si cele de colaborare internationala (INTERREG).
      INNO CONSULT organizeaza sesiuni de tipul "in house training", la cererea si in functie de necesitatile clientilor in domeniul generarii de proiecte viabile.
      INNO CONSULT si-a dezvoltat o vasta retea de parteneri in Romania si in Uniunea Europeana. Dintre acestia amintim Societatea Germana pentru Cooperare Tehnica (GTZ), Centrul pentru Inovare si Transfer Tehnologic al landului Renania de Nord Westfalia (ZENIT), Universitatea Politehnica din Timisoara, Consiliul Judetean Iasi, Agentia de Dezvoltare Regionala - Regiunea Vest (ADRVEST), Autoritatea Nationala pentru Cercetare Stiintifica (ANCS) s.a.
      In ceea ce priveste experienta in proiectele FP6, amintim proiectele "SPRINT" (2005-2007), care a avut drept scop crearea unei retele inovative a furnizorilor de componente pentru industria auto sau "Romanian Days of Innovation", care a urmarit infiintarea a doua retele inovative in domeniul tehnologiilor informatiei si comunicarii si respectiv al biotehnologiilor.
      INNO CONSULT SRL este reprezentata in proiectul PRO WOOD de ing.ec. Daniel COSNITA -consultant GTZ in Romania pe probleme de transfer de tehnologii si inovare.


      Facultatea de Industria Lemnului din cadrul Universitatii "Transilvania" din Brasov (UTBv) a fost infiintata in anul 1959 si este de atunci singura institutie de invatamant superior de profil din Romania. Structura planurilor de invatamant include:
      - studii de licenta (8 semestre) pe trei specializari: Ingineria Produselor Finite din Lemn, Inginerie si Management Forestier, specializare nou introdusa, cu incepere din anul universitar 2008/2009 si Ingineria Prelucrarii Lemnului (care se desfasoara si ca specializare cu predare in limba engleza sub denumirea Wood Engineering si, incepand din anul universitar 2008/2009, si la forma de invatamant cu frecventa redusa);
      - studii de masterat (4 semestre) pe urmatoarele tematici: Modelare si Optimizare in Industria Lemnului, Tehnologii Moderne de Prelucrare a Lemnului, Restaurarea, Conservarea si Reconditionarea Mobilierului si A Altor Produse din Lemn, Design de Mobila si Ambient, Constructii din Lemn. In fiecare an, aprox. 120 de tineri specialisti absolva facultatea, ca ingineri pentru industria lemnului.
      Facultatea detine un Centru de Consultanta si Formare Continua in domeniul ingineriei lemnului, asigurand cursuri de perfectionare si reactualizare a cunostintelor, servicii de consultanta, cercetare si design pentru industria lemnului din Romania, dupa modelul facultatii similare din Rosenheim-Germania.
Facultatea de Industria Lemnului a participat incepand din anul 2000 in peste 25 de proiecte nationale si internationale (TEMPUS, Leonardo da Vinci, CNCSIS, CEEX, RELANSIN), vizand intarirea legaturilor intre sectoarele educatie - cercetare - industrie in domeniul lemnului, in scopul dezvoltarii tuturor celor trei sectoare, si pentru a raspunde cerintelor din intreprinderile de prelucrare a lemnului pentru facilitarea integrarii in Uniunea Europeana.
      UTBv este reprezentata in proiectul PRO WOOD prin prof.dr.ing. Gavril BUDAU - decanul Facultatii de Industria Lemnului, prof.dr.ing. Mihai ISPAS - secretar stiintific, conf.dr.ing. Dumitru LICA - prodecan si prof.dr.ing. Mihaela CAMPEAN - editor al revistei PRO LIGNO, revista stiintifica in domeniul ingineriei lemnului, editata trimestrial de Fundatia PRO LIGNO a facultatii.

 

      ASIMCOV (Asociatia Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Judetul Covasna) a fost fondata in anul 1996 cu scopul dezvoltarii economiei in judetul Covasna. In prezent reuneste peste 220 de membri din diverse domenii economice si industriale: constructii, prelucrarea lemnului, constructii de masini, comert, informatica, diferite prestari servicii (reparatii, servicii sanitare, auto service, contabilitate), mass-media, industria hoteliera, tipografii, publicitate, imbutelierea si desfacerea apei minerale, industria laptelui, ambalaje din carton ondulat, agricultura), grupul cel mai important fiind cel al reprezentantilor industriei de prelucrare a lemnului.
      Misiunea ASIMCOV include:
      - Asigurarea reprezentarii intereselor la forurile oficiale;
      - Sprijinirea intreprinzatorilor mici si mijlocii din regiune;
      - Concentrarea fortelor locale in vederea dezvoltarii economice a judetului Covasna;
      - Participarea la dezvoltarea regionala, prin colaborare cu autoritatile publice locale si cu organizatii       civile in acest scop.
Obiectivele asociatiei sunt urmatoarele:
      - Dezvoltarea relatiilor de colaborare cu organizatiile similare;
      - Mediatizarea activitatilor asociatiei pentru a crea o imagine pozitiva;
      - Atragerea fondurilor de finantare si folosirea lor in regiune;
      - Participarea membrilor ASIMCOV la intalnirile oamenilor de afaceri, seminarii, conferinte, targuri si expozitii interne si internationale;
      - Asigurarea participarii membrilor la cursuri de perfectionare si instruire.
ASIMCOV este reprezentat in proiectul PROWOOD de ing. Miklos BAGOLY - director ASIMCOV si consilier pe judetul Covasna, ing. Bela KATO - sef de departament si ing. Melinda PUSKAS.

CONSILIUL JUDETEAN COVASNA, in calitate de autoritate locala si regionala, sprijina activitatile ASIMCOV si asigura cadrul economic pentru implementarea cu succes a initiativelor promovate de ASIMCOV.
Consiliul Judetean Covasna este reprezentat in proiectul PROWOOD de dl. Lajos VAJDA - vicepresedinte si sef al deparatamentului de promovare a afacerilor si de dl. Zoltan MOCSARY - consilier si principal autor al strategiei de dezvoltare a judetului Covasna.

      La inceputul lunii octombrie a fost lansata pagina de web a proiectului: www.prowood.ro, pe care puteti accesa si in limba romana informatii si detalii cu referire la aceasta initiativa de creare si dezvoltare a:

PRIMULUI CLUSTER AL LEMNULUI
IN ROMANIA.


 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 15 Decembrie 2008