ProLigno / ProLigno 2008 Numarul 4  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

Ing. Emilia Adela SALCA

Contributii la optimizarea prelucrarii lemnului de arin prin frezare si slefuire in vederea valorificarii in productia de mobila

Teza de doctorat sustinuta la Universitatea Transilvania din Brasov - Facultatea de Industria Lemnului, septembrie 2008

 

Lucrarea se concentreaza asupra speciei de arin (Alnus glutinosa Gaertn.), incercand o prezentare care sa trezeasca interesul silvicultorilor si al specialistilor din sectorul industrial, in sensul reabilitarii statutului acestei specii lemnoase si nu in ultimul rand, al promovarii utilizarii lemnului datorita proprietatilor acestuia.

Se prezinta o sinteza a datelor ca rezultat al cercetarii documentare efectuate, cu precadere asupra aspectelor legate de silvicultura, structura microscopica si macroscopica, asupra compozitiei chimice, modificarilor de culoare la contactul cu aerul, proprietatilor fizico-mecanice, de prelucrabilitate si tehnologice, precum si asupra domeniilor de utilizare.

Cercetarile experimentale s-au axat asupra modificarilor de culoare la contactul cu aerul, dar si asupra prelucrarii prin frezare si slefuire.

Coloratia portocalie specifica sectiunii transversale a bustenilor si suprafetelor de cherestea expuse la aer dupa debitare, nu a aparut si in cazul furnirelor proaspat debitate. Fenomenul poate fi valorificat in scopuri tehnologice si estetice si poate fi controlat prin tratamente termice.

S-au efectuat masuratori de rugozitate pe suprafetele obtinute prin frezare si slefuire care s-au finalizat cu specificarea regimurilor optime de prelucrare, pe baza criteriului rugozitatii minime.

Prelucrarea prin frezare longitudinala a generat suprafete bune calitativ. S-a constatat ca prelucrarea prin frezare transversala a generat suprafete cu rugozitate mare, similar suprafetelor ferastruite. Asadar, prelucrarea prin frezare transversala nu este recomandata.

Suprafetele obtinute prin slefuire au prezentat valori diferite ale rugozitatii in functie de directia de prelucrare, preferata fiind directia paralela de prelucrare. S-a constatat ca umezirea suprafetelor inaintea slefuirii nu a influentat pozitiv rugozitatea, iar pentru slefuirea finala, utilizarea granulatiilor mai mari de 120 nu este justificata.

Concluziile acestor cercetari evidentiaza calitatile speciei de arin, punctand aspecte ale valorii sale estetice si a prelucrabilitatii prin frezare si slefuire, inclusiv recomandarea unor regimuri optime de prelucrare, contribuind astfel la mai buna valorificare a acestei resurse secundare in productia de mobila.

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 15 Decembrie 2008