ProLigno / ProLigno 2009 Numarul 3  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

Ing. Ioan - Bogdan BEDELEAN

Contributii cu privire la studiul aerodinamic al camerelor de uscare a lemnului

Teza de doctorat sustinuta la Universitatea "Transilvania" din Brasov - Facultatea de Industria Lemnului, iulie 2009.

 

Lucrarea se concentreaza asupra posibilitatilor de minimizare a energiei electrice absorbite în cadrul procesului de uscare a cherestelei. Solutiile propuse se refera cu precadere asupra minimizarii turatiei ventilatoarelor si a rezistentei aerodinamice cauzata de stivele de material.

Tematica abordata a avut drept punct de plecare actuala aerodinamica a camerelor de uscare, care este deficitara, în sensul ca asigura o participare redusa si o distributie neuniforma a fluxului de aer în interiorul instalatiei si al stivelor de cherestea. Aceste dezavantaje implica mentinerea politicii de supradimensionare a debitului de aer necesar procesului de uscare si implicit un consum de energie nejustificat de mare. Pe baza aplicatiei AeroKilnSoft V.2.0, conceptie originala, s-a constatat ca un adaos de 10% conduce la cresterea energiei absorbite cu 33%.

Diminuarea rezistentei aerodinamice a stivelor de material s-a studiat prin analizarea urmatoarelor variante: folosirea unor sipci de stivuire cu grosime diferita, asezarea alternativa a rândurilor de cherestea în plan vertical si folosirea unor profile aerodinamice din lemn. Rezultatele numerice au evidentiat faptul ca, prin atasarea unor profile aerodinamice la începutul si la sfârsitul fiecarui rând de cherestea, rezistenta aerodinamica a stivei de material se diminueaza fara a afecta viteza de circulatie a aerului prin canalele active dintre piesele de cherestea. Totusi, datele experimentale au aratat ca avantajele generate de aceasta solutie nu sunt suficiente pentru a compensa, din punct de vedere economic, dezavantajul diminuarii capacitatii instalatiei.

Pentru a minimiza pierderile de aer prin canalele pasive, folosind analiza numerica si masurari experimentale proprii în timpul uscarii unor sarje de cherestea de molid, s-a stabilit varianta optima de amplasare a deflectoarelor. Solutia selectata a condus la cresterea vitezei de circulatie a fluxului de aer, prin stivele de material. Acest avantaj a permis dezvoltarea unui program de reglare a turatiei ventilatoarelor în functie de viteza optima de circulatie aerului, cu efecte pozitive asupra duratei de uscare, consumului de energie electrica si a costului de uscare a unui metru cub de material lemnos.

Costul redus necesar implementarii solutiei propuse la camerele industriale creeaza premisele aplicarii în practica a rezultatelor acestei cercetari.


 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 15 Octombrie 2009