ProLigno / ProLigno 2010 Numarul 1  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

 

Ing. Nicoleta Emanuela GODAN

Contributii privind studiul emisiei de zgomote la prelucrarea longitudinala a lemnului pe ferastraiele circulare

Teza de doctorat sustinuta la Universitatea Transilvania din Brasov - Facultatea de Industria Lemnului, noiembrie 2009

 

Lucrarea se concentreaza asupra implementarii criteriului nivelului de zgomot la taierea longitudinala a lemnului pe ferastraiele circulare si asupra unor mijloace de diminuare a emisiei de zgomot.
Principalul scop al tezei de doctorat este de promovare si diseminare a solutiilor si modelelor de buna practica pentru reducerea si combaterea zgomotului produs de ferastraiele circulare in spatiile de productie.

Lucrarea ofera oportunitatea deschiderii si dezbaterii problemelor actuale legate de nivelul zgomotului produs de ferastraiele circulare si de modalitatile de reducere a nivelului de zgomot generat de acestea, cu deosebire prin alegerea regimului optim de prelucrare. Acest obiectiv impune si prin stabilirea distantelor corespunzatoare pentru amplasarea in halele de fabricatie a celorlalte masini-unelte, a culoarelor de acces si chiar prin montarea unor carcase fonoabsorbante pe unele tipuri de ferastraie circulare, care nu sunt prevazute prin constructia lor cu astfel de dotari.

Pentru realizarea bazei de date a fost nevoie de o analiza detaliata a zgomotului emis de diferite tipuri de ferastraie circulare noi si mai vechi. In acest sens s-a efectuat un numar mare de masuratori, in conformitate cu metodologia stabilita prin normele internationale.

Cercetarile experimentale s-au efectuat intr-o hala industriala de prelucrare a lemnului, pe baza carora s-a intocmit o harta de zgomot. Toate rezultatele emisiei de zgomot au fost analizate grafic, iar pe baza acestora s-a creat in Delphi un "program pentru optimizarea regimului de lucru functie de zgomot".

Folosind datele experimentale s-a realizat si un studiu privind metodele generale de reducere a emisiei de zgomot, precum si adoptarea unor solutii tehnice de conceptie proprii. Solutiile propuse se refera la doua carcase fonoabsorbante care au reusit sa reduca nivelul de zgomot cu circa 6%.

Lucrarea a rezolvat o mare parte din problemele referitoare la emisia de zgomot a ferastraielor circulare, dar au ramas insa deschise noi directii de cercetare privind aceasta sursa de poluare - zgomotul.


 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 15 Aprilie 2010