ProLigno / ProLigno 2010 Numarul 2  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

Graham Ian BRODIE

Idei inovative in uscarea lemnului - Aplicarea microundelor si a energie solare pentru uscarea lemnului (in limba engleza)

APARUTA IN:
VDM Verlag Dr. Muller, Saarbrucken, Germany, 2008
ISBN 978-3-639-04670-0, 110 pg. .

Pentru comenzi, accesati site-ul de vanzare carti amazon.com /http://www.amazon.com/exec/obidos/ASIN/3639046706/chainreadin04-20

 

Atentia in industria prelucrarii foioaselor se indreapta tot mai mult spre produse cu valoare adaugata. Multe specii de foioase tari sunt dificil de uscat fara defecte: crapaturi, deformatii sau colaps. Energia solara este o sursa convenabila si ieftina de energie, care poate fi usor aplicata la uscarea lemnului. Imbunatateste semnificativ calitatea uscarii si reduce costul uscarii cu 50% sau chiar mai mult, comparativ cu uscarea conventionala; din pacate, instalatiile de uscare cu energie solara sunt inca incete si nu permit modificarea densitatii si a permeabilitatii la lichide a lemnului. Un studiu matematic aprofundat asupra fenomenului de incalzire cu microunde demonstreaza ca aplicand o iradiere intensa cu microunde asupra lemnului, aceasta are drept efect crearea unor mici gauri in structura lemnului, care ajuta la eliminarea mai rapida a apei din lemn. In acest fel, durata uscarii solare poate fi redusa cu cca. 33%, fara a afecta calitatea uscarii.

 
 

Helmuth RESCH

Uscarea lemnului in curenti de inalta frecventa (in limba engleza)


Aparuta in:
Society of Wood Science and Technology, Madison USA, 2009
ISBN 978-0-9817876-1-9, 84 pg..

Pentru comenzi, va rugam contactati urmatoarea adresa: vicki@swst.org

 

Cartea ofera o imagine de ansamblu asupra cercetarii si dezvoltarii istorice a unui procedeu special de uscare aplicat la lemn si produse din lemn, folosind curentii de inalta frecventa. Lucrarea urmareste cresterea gradului de intelegere asupra multiplelor posibilitati de aplicare a acestei tehnologii, caracterizata de o incalzire rapida si relative uniforma din interiorul lemnului, avand drept rezultat reducerea semnificativa a duratei de uscare si evitarea unor defecte de uscare precum cementarea si coloratiile oxidative. Cea mai mare parte a lucrarii este dedicata procedeului combinat de uscare in CIF-vid, dar si cercetarilor recente privind uscarea cu microunde. Consideratiile asupra consumurilor energetice, a fezabilitatii tehnice si a eficientei economice completeaza aceasta carte de referinta in domeniu.

 

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 15 Iulie 2010