PRO LIGNO versiune online ISSN 2069-7430 / PRO LIGNO 2010 Numarul 4  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

Dumitru LICA, Camelia COSEREANU

Civilizatia lemnului la romani

APARUTA IN:
Editura Universitatii "Transilvania", Brasov, 2010
ISBN 978-973-598-684-1, 103 pg.

Pentru comenzi, va rugam contactati autorii la urmatoarea adresa:
cboieriu@unitbv.ro

 

       Lucrarea, structurata pe trei capitole, isi propune sa scoata in evidenta importanta lemnului in viata poporului roman din cele mai vechi timpuri pana astazi. Primul capitol ofera informatii referitoare la arhitectura laica (locuinte si anexe gospodaresti) si religioasa. In capitolul urmator se fac referiri la instalatii tehnice taranesti utilizate la prelucrarea lemnului, metalelor, materialelor textile si a produselor alimentare. Capitolul final trateaza originea si semnificatia ornamentelor prezente pe mobilier, obiecte de uz casnic, constructii laice si biserici.

 
 

Gorg BLANC (Traducere in limba romana: Dacian VELIMIROVICI)

Prelucrarea lemnului - o pasiune pentru acasa

Aparuta in:
Editura Aquila 93, Oradea, 2007, recent aparuta in librariile din Romania
ISBN 978-973-714-192-7, 427 pg.

Pentru comenzi, va rugam contactati urmatoarea adresa: contact@aquilashop.ro

 

       "Lemnul e viu ... Niciun alt material nu radiaza atata caldura ca lemnul". Astfel debuteaza acest "manual" adresat tuturor celor care indragesc lemnul si lucrul in lemn, fie si cunoscatori sau neinitiati in tainele acestui material complex si unic.
       Scrisa cu multa caldura si professionalism, cartea descrie tehnicile mestesugului in lemn, oferind totodata informatii despre diferitele specii de lemn, cu principalele lor caracteristici si utilizari. Sunt prezentate uneltele de tamplarie de la A la Z, iar descrierea tehnicilor de baza ale lucrului in lemn dezvaluie amanunte fundamentale pentru manufacturarea adecvata a diferitelor piese confectionate din lemn. Cartea cuprinde si proiecte testate, prezentate cu instructiuni despre cum sa iti faci singur mobila. Capitolul dedicat confectionarii unui bufet arata ca un ebenist, un tamplar de mobila fina, este adesea mai mult decat un lucrator in lemn, pentru ca stapaneste si numeroase alte tehnici: strunjire, gravura, sculptura, intarsie, restaurare s.a. Aspectul grafic deosebit, sustinut de peste 2.000 de fotografii color si ilustratii, recomanda cartea ca pe un ghid complet si practic de prelucrare a lemnului.

 

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 15 Decermbrie 2010