ProLigno / ProLigno 2006 Numarul 1  
     
 
 
   

 

 

 

 

 

 

 

Ing. Nicolae Ene

Contributii cu privire la optimizarea fabricarii cherestelei de fag pe linii tehnologice dotate cu un singur ferastrau panglica de debitat de mare capacitate

Teza de doctorat sustinuta la Universitatea "Transilvania" din Brasov - Facultatea de Industria Lemnului, septembrie 2005.

 

In contextul actual al concurentei tot mai mari din domeniul fabricarii cherestelei care genereaza o discrepanta intre pretul de vanzare si cheltuielile de productie, lucrarea si-a propus analizarea critica a diferitelor situatii practice, din ce in ce mai complexe si stabilirea cailor de urmat, in scopul realizarii unei eficiente economice optime, in cazul debitarii bustenilor de fag prin utilizarea ferastraielor panglica moderne.

Se recomanda dezvoltarea unei noi tehnologii, capabila sa mareasca productivitatea si randamentul taierii, prin utilizarea unui ferastrau panglica de mare capacitate. S-a stabilit relatia pentru calculul capacitatii de productie a acestuia, cand se prelucreaza bustenii de fag cu anumite dimensiuni. Se permite astfel optimizarea modulului de alegere a unui ferastrau panglica ce urmeaza sa intre in dotarea unei linii tehnologice si sincronizarea capacitatii sale cu cea a ferastraielor circulare, in scopul eliminarii locurilor inguste.

Autorul propune divizarea procesului de debitare in doua etape distincte (despartite prin sistemul de aburire, antiseptizare si uscare artificiala):

  1. prima etapa cuprinde o linie tehnologica pe care va avea loc doar debitarea si producerea de cherestea bruta;
  2. a doua etapa, pe o alta linie tehnologica, va cuprinde definitivarea prelucrarii, in vederea obtinerii pieselor de cherestea corespunzatoare gamei de dimensiuni si calitatii conform cerintelor contractuale.

Eficienta unei asemenea tehnologii  de debitare cunoaste o crestere accentuata prin utilizarea, unui singur ferastrau panglica de mare capacitate (48-50mc busteni/8 ore), care se propune sa taie bustenii dupa scheme diferentiate pe trei categorii de diametre si aplicand supradimensiuni de contragere ale caror valori au fost determinate experimental, departajate dupa pozitia grosimii fiecarei piese fata de inelele anuale (tangentiala, semiradiala si radiala).

Pe langa cresterea productivitatii se obtine astfel o crestere a randamentului cantitativ cu circa 2% si o ridicare a nivelului calitativ atat prin marirea preciziei de dimensionare a pieselor cat si prin metodele propuse pentru identificarea si inlaturarea rapida a eventualelor defecte de fabricatie.

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 21 Martie 2008