ProLigno / ProLigno 2008 Numarul 2  
     
 
 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

EDITORIAL

Pornind de la proverbul care spune ca "meseria este bratara de aur", ar trebui stiut, in contextul zilelor, noastre, ce ar trebui sa cuantifice termenul de meserie, atat din punct de vedere al cunostintelor cat si al calitatilor umane.
Daca luam spre analiza termenul de "meserie" ca lucrator in industria lemnului acum nici nu ni-l mai putem inchipui ca fiind omul cu ferastraul manual, rindeaua, ciocanul si surubelnita. Industria lemnului care a cunoscut o modernizare si o tehnicizare permanenta solicita acum "meseriasul" ca fiind capabil sa stea la pupitrul de comanda al masinii sau liniei tehnologice de fabricatie, sa acceseze prin consola calculatorului de proces softul prin care sa optimizeze modelul de debitare in functie de domeniul si calitatea busteanului precum si portofoliul de comenzi sau sa optimizeze parametrii regimurilor de lucru ai masinilor-unelte sau liniilor de fabricatie in functie de dimensiunile reperelor, specia lemnoasa, directia de prelucrare in raport cu structura lemnului, calitatea suprafetelor prelucrate etc.
Deci "meseria" de prelucrator in industria lemnului are cu totul alte pretentii fata de cei ce doresc sa activeze in acest sector si anume sa aiba cunostinte de informatica, cunostinte tehnice despre prelucrabilitatea lemnului, cunostinte tehnice despre speciile lemnoase si structura lor, cunostinte tehnologice referitoare la succesiunea operatiilor tehnologice, baze tehnologice etc.
In aceste conditii nivelul de pregatire al "meseriasilor" din industria lemnului trebuie sa depaseasca mult pe cel al celor de acum 20-25 de ani. Acum relatia om-masina este biunivoca si indestructibila, acum omul si masina "colaboreaza" prin intermediul calculatorului de proces.
Daca asa stau lucrurile cu "meseriasul" atunci cum ar trebui sa stea lucrurile cu inginerul de proces, managerul, omul de conceptie care trebuie sa pregateasca societatea comerciala pentru productie ? !
In conditiile actuale, impuse de economia de piata specialistul care manageriaza societatea comerciala trebuie sa stie foarte multe si sa-si cultive o serie de calitati umane care sa ii permita sa fie mereu un manager de succes.
Managerul ar trebui sa aiba in primul rand notiunile manageriale de baza prin care actul decizional sa fie bine informat, bine prelucrat si lansat la timp oportun, optimizand decizia in raportul cu piata dar tinand cont evident de posibilitatile reale si nu cele iluzorii.
Asadar, managerul trebuie sa aiba cunostinte tehnice si tehnologice despre procesele pe care le organizeaza si asupra carora decide, fara a cadea in capcana ca "doar profilul conteaza".
De asemenea, managerul trebuie sa aiba cunostintele profesionale in domeniul managerial pentru ca decizia lui sa nu depinda exclusiv de altii, sau nici macar partial. Doar in aceste conditii, deciziile sale vor fi cu adevarat reale, aplicabile si finalizabile. In plus trebuie sa aiba suficiente cunostinte economice prin care sa-si poata clarifica singur notiunile legate de cost, factorii de influenta, piata, profit (in sensul compex al acestuia, prognozabil si al controlului active, nu pasiv).
Privind in "viitorul meseriei" de inginer pentru industria lemnului si vizand aceste modificari de pondere a cunostintelor in pregatirea specialistilor nostri - ca viitori manageri de succes - Facultatea de Industria Lemnului va propune o noua specializare de licenta intitulata INGINERIE SI MANAGEMENT FORESTIER, care va intra in actiune incepand cu anul universitar 2008 - 2009.
Specializarea are un plan de invatamant complex si atractiv si vine sa creeze "managerul specialist" destinat unui sector economic bine definit, complementand cunostintele tehnice si tehnologice cu cele de management si economice, creand astfel "omul care va decide in cunostinta de cauza", cuprinzand in actiunea decizionala complexitatea tuturor factorilor: tehnici, tehnologici, energetici, ecologici si economici.

Prof.dr.ing. Ivan CISMARU
Presedintele Fundatiei PRO LIGNO / President of Managerial Board of PRO LIGNO Foundation 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 21 Iunie 2008