ProLigno / ProLigno 2009 Numarul 2  
     
 
 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

Conferinta Internationala ICWSE - editia a 7-a
4-6 iunie 2009, Brasov - Romania

 

In perioada 4-6 iunie 2009, la Aula Universitatii "Transilvania" din Brasov a avut loc un important eveniment stiintific, organizat de Facultatea de Industria Lemnului din Brasov, si anume, cea de a 7-a editie a Conferintei Internationale "Wood Science and engineering in the Third Millennium" - ICWSE 2009. La acest eveniment au participat 80 de specialisti, printre care 37 de cercetatori straini, din 15 tari ale lumii: Austria, Canada, Republica Ceha, Finlanda, Franta, Germania, Grecia, Ungaria, Japonia, Letonia, Nigeria, Norvegia, Turcia, Ucraina si SUA.

Conferinta a fost organizata in colaborare cu trei foruri de prestigiu in domeniu: Uniunea Internationala a Organizatiilor de Cercetare in Domeniul Forestier - IUFRO, Asociatia Europeana a Producatorilor de Mobila - UEA si Asociatia Producatorilor de Mobila din Romania - APMR.

Ca si la editiile anterioare, tematica conferintei a fost vasta, incluzand aspecte legate de ingineria lemnului, incepand de la anatomia lemnului si pana la tehnologii de fabricare a celor mai diverse produse finite din lemn. Programul conferintei a cuprins 108 lucrari structurate pe 10 sectiuni, dupa cum urmeaza:

Sectiunea 1 - Anatomia lemnului, proprietatile lemnului si incercari nedistructive.
Sectiunea 2 - Uscarea si tratarea termica a lemnului. Transfer de masa si caldura.
Sectiunea 3 - Prelucrarea mecanica a lemnului. Optimizarea procesului de taiere si a calitatii suprafetelor.
Sectiunea 4 - Compozite din lemn. Materiale inovative pe baza de lemn.
Sectiunea 5 - Conservare si restaurare.
Sectiunea 6 - Tehnologii de protectie si modificare lemnului. Incleiere si finisare.
Sectiunea 7 - Eco-design de mobilier si fabricarea mobilei.
Sectiunea 8 - Aplicatii ingineresti asistate de calculator.
Sectiunea 9 - Structuri si constructii din lemn.
Sectiunea 10 - Tehnologii ecologice. Controlul calitatii si management in industria lemnului.

Ceremonia de deschidere a fost dedicata celebrarii a 50 de ani de existenta a facultatii. Dupa o introducere in istoricul facultatii, in cadrul lucrarii de sinteza intitulata "Facultatea de Industria Lemnului - Jubileul de 50 de ani 1959-2009" si o prezentare video a actualului profil al facultatii si al preocuparilor curente, domnul Prof.dr.ing. Gavril BUDAU - decanul Facultatii de Industria Lemnului - a trecut la prezentarea si omagierea celor prezenti: reprezentanti din Ministerul Educatiei, Prefectura si Primaria Brasov, membrii Consilului Academic al Universitatii "Transilvania" din Brasov, parteneri industriali si sponsori, fosti absolventi, (o atentie speciala fiind acordata absolventilor primelor promotii ale facultatii), reprezentanti din alte universitati din Romania si de la universitati similare din Europa.

 
 

Dupa pauza de pranz, au inceput lucrarile conferintei, in cadrul a doua sectiuni paralele. Din cele 31 de lucrari cuprinse in programul acestei prime zile, au fost prezentate 28 de lucrari. Conform aprecierii celor prezenti, multe dintre lucrarile prezentate au avut un inalt nivel stiintific si au constituit subiect a numeroase debateri si discutii.

Prima zi de conferinta s-a incheiat cu un cocktail de bun venit la restaurantul ARO PALACE, unde, intr-o ambianta eleganta si relaxata, participantii au putut schimba impresii si continua discutiile profesionale.

A doua zi de conferinta a reunit participantii la alte 56 de prezentari orale, desfasurate pe 3 sectiuni paralele pe parcursul intregii zile.

 
 

Dupa inchiderea oficiala a lucrarilor, o parte din oaspetii straini si-au luat ramas-bun, multuminu-le organizatorilor pentru eforturile depuse, dar majoritatea au ales sa participe la banchetul organizat la crama "Cerbul Carpatin", unde au avut ocazia sa cunoasca, sa admire si sa se bucure de atmosfera creata de muzica si dansurile traditionale romanesti.

 
 

Ultima zi a fost dedicata excursie post-conferinta, care a inclus o vizita la Facultatea de Industria Lemnului din Brasov, urmata de o vizita la Castelul Peles din Sinaia, ocazie pentru participanti de a cunoaste mai multe detalii despre istoria si cultura romanilor.

 
 
 
 
 

Speram ca toti participantii sa fi savurat acest eveniment si sa fi folosit aceasta oportunitate pentru a dobandi noi impresii, noi idei, de a stabili noi contacte si de a-si imbogati cunostintele despre Romania, despre Facultatea de Industria Lemnului din Brasov, despre traditia si preocuparile stiintifice prezente.

Ca si la editiile anterioare, remarcam cu tristete slaba participare a studentilor si a reprezentantilor din mediul economic la acest eveniment.

In incercarea de a transfera cat mai multe informatii si idei noi prezentate in cadrul conferintei, catre cititorii din sectorul industrial, editorii revistei PRO LIGNO au selectat cateva dintre contributiile cele mai reprezentative din fiecare sectiune, care au fost traduse integral si publicate in cadrul acestei editii speciale a revistei PRO LIGNO.

Cu speranta ca scurtul rezumat asupra desfasurarii acestui eveniment v-a captat atentia si interesul, va lansam deja invitatia de a ne fi alaturi si peste 2 ani, la cea de a 8-a editie a conferintei, in anul 2011.


LA REVEDERE IN 2011 !

Buletinul Conferintei in format electronic (CD) poate fi comandat la secretariatul Fundatiei PRO LIGNO:
Tel/Fax: 0040 268 419581.
E-mail: proligno@unitbv.ro


Prof.dr.ing. Mihai ISPAS
Coordonator Conferinta

 

 


      

 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 15 Iulie 2009