ProLigno / ProLigno 2009 Numarul 2  
     
 
 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

PROTECTIA LA FOC A PERETILOR DIN LEMN UMPLUTI CU PANOURI IZOLATOARE PRELUCRATE DIN TALAS INDUSTRIAL FARA LIANT

Noboru SEKINO
Prof.Dr. - Iwate University, Faculty of Agriculture
Adresa: Morioka, Japan, 020-8550
E-mail: sekino@iwate-u.ac.jp

Go YAMAUCHI
Prof.Dr. - Iwate University, Faculty of Agriculture
Adresa: Morioka, Japan, 020-8550

 

Rezumat:
IPanourile izolatoare dezvoltate in acest studiu sunt compuse din talas industrial comprimat intr-o matrita la o densitate de 110kg/m3 fara niciun liant. Acest material este invelit in folie de plastic care lucreaza ca un strat etans la praf. Lucrarea prezinta caracteristicile panourilor noastre izolatoare si testele pentru rezistenta la foc. Panourile au fost introduse in pereti din cadre de lemn la grosimea maxim admisibila care au fost placate cu panou din fibra de lemn cimentat si placa de ipsos. Peretele testat cu o grosime de 100mm a fost umplut cu panouri izolatoare din talas sau izolatori din vata de sticla. Acesti pereti au fost examinati pentru efectul de protectie termica si pentru pierderea in sectiune transversala a montantului de lemn (105mm x 105mm). Rezultatele au aratat ca peretele testat umplut cu panourile noastre izolatoare a avut o performanta mai ridicata la izolare termica decat altele. Aceasta se datoreaza faptului ca talasul de lemn genereaza apa si o parte din aceasta ramane langa suprafata din spate a panourilor noastre datorita existentei foliei din plastic si in consecinta, apa consuma energia de vaporizare ce are ca efect pastrarea unei temperaturi mai scazute de aproximativ 100°C. Performanta la protectie termica a fost determinata ca avand o calitate echivalenta cu performanta de quasi-rezistenta la foc de 60-minute stipulata in Building Standard Law din Japonia. Mai mult decat atat, s-a dovedit ca panourile noastre izolatoare asigura o mai mica scadere a sectiunii tranversale a montantului de lemn decat umplerea unui perete cu vata de scticla. Acest lucru sugereaza ca placile izolatoare din talas din lemn sunt superioare celor din vata de sticla in termeni atat legati de siguranta structurii la foc cat si performanta la izolare termica.

Cuvinte cheie:
placi izolatoare, talas din lemn, vata de sticla, efect de protectie termica, energie de vaporizare, carbonizare.

BIBLIOGRAFIE
SEKINO, N. (2009). Wood-based Insulation Materials for Building Use. MOKUZAI KOGYO (Wood Industry), Vol.64, No.2, 52-57 (in Japanese), ISSN 0026-8917.
SEKINO, N; KAWAMURA, Y; YAMAUCHI, G. (2005). Binder-less Wood Chip Insulation Panel for Building Use Made from Wood Processing Residues and Wastes IV. MOKUZAI GAKKAISHI, Vol.51, No.6, 380-386, ISSN 0021-4795.
SEKINO, N. (2004). Japan patent No. 3607254.
SEKINO, N.; KAWAMURA, Y. (2004). Binder-less Insulation Panel Made of Wood Shavings for Wooden Frame Houses, Proceedings of the 8th World Conference on Timber Engineering (WCTE 2004), Lahti, Finland, Vol. III, pp.365-368.
SEKINO, N.; YOSHIBA, M.; TANIUCHI, H.; YAMAUCHI, G. (2007). Fundamental study on the fire resistance of binder-less wood shaving insulation panels. Bulletin of the Iwate University Forests. No.38, 1-21, ISSN 0286-4339.


 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 15 Iulie 2009