ProLigno / ProLigno 2009 Numarul 2  
     
 
 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

EFECTUL TRATAMENTULUI TERMIC CU ULEIURI VEGETALE ASUPRA PROPRIETATILOR FIZICE SI MECANICE ALE LEMNULUI DE PLOP SI SALCAM

Robert NEMETH
Dr. - Institute of Wood Sciences, University of West Hungary
Adresa: Bajcsy-Zs. U. 4, H-9400 Sopron, Hungary
E-mail: nemethr@fmk.nyme.hu

Miklos BAK
Dr. - Institute of Wood Sciences, University of West Hungary
Adresa: Bajcsy-Zs. U. 4, H-9400 Sopron, Hungary

Laszlo TOLVAJ
Prof.Dr. - Institute of Physics, University of West Hungary
Adresa: Bajcsy-Zs. U. 4, H-9400 Sopron, Hungary

Sandor MOLNARK
Prof.Dr. - Institute of Wood Sciences, University of West Hungary
Adresa: Bajcsy-Zs. U. 4, H-9400 Sopron, Hungary

Rezumat:
S-a tratat termic lemn de plop de Panonia (Populus × euramericana Pannonia) si salcam (Robinia pseudoacacia L.) la temperatura de 160°C si 200°C in diferite uleiuri vegetale, in absenta oxigenului, in conditii de laborator. Au fost utilizate trei tipuri de uleiuri vegetale, respectiv de floarea soarelui, in si rapita. S-au adoptat trei durate de tratare: 2h, 4h si 6h. Scopul cercetarii a constat in studierea influentei acestor tratamente asupra unor proprietati importante ale lemnului, si anume: rezistenta la incovoiere statica, rezistenta la incovoiere dinamica, rezistenta la compresiune, stabilitatea dimensionala si culoarea. Probe netratate din acelasi lot de material au fost utilizate ca mostre de referinta. Cercetarile au relevat ca tratamentele duc la scaderea rezistentei la incovoiere dinamica la ambele specii. Scaderea a fost mai pronuntata la durata lunga de tratare. Aceeasi influenta s-a constatat in cazul rezistentei la incovoiere statica la salcam, in timp ce la plop cu cresterea intensitatii tratamentului (durata mai lunga, temperatura mai ridicata) rezistenta a crescut considerabil. Referitor la rezistenta la compresiune, valorile obtinute la lemnul de plop au fost mai mari, in timp ce la salcam s-a putut observa o crestere clara la 160°C si o descrestere clara la 200°C. De asemenea, rezultatele obtinute au relevat ca aceste tratamente pot conduce la imbunatatirea considerabila a stabilitatii dimensionale a lemnului. Referitor la culoarea lemnului, tratamentele au condus la inchiderea semnificativa a acesteia la ambele specii si la toate temperaturile considerate. Coordonatele de culoare L* si a* (luminozitate si nuanta de rosu) au virat in aceeasi directie la ambele specii. Valoarea b* (nuanta de galben) s-a majorat la plop si a scazut la salcam. Comparand uleiurile utilizate in prezenta cercetare nu s-au putut constata diferente semnificative cu privire la influenta asupra proprietatilor studiate. O observatie importanta pentru practica se refera la proportia de crapaturi - constatata a fi mare la salcam, dar inexistenta la piesele de plop. Tratamentele efectuate la scara de laborator au imbunatatit stabilitatea dimensionala la o reducere acceptabila a rezistentelor mecanice la lemnul de salcam si fara a afecta rezistentele mecanice la lemnul de plop. Rezultatele obtinute incurajeaza autorii sa continue investigatiile in vederea dezvoltarii unor tehnologii industriale.

Cuvinte cheie: modificarea lemnului, plop, salcam, ulei vegetal, culoare, stabilitate dimensionala, tratare in uleiuri fierbinti.

BIBLIOGRAFIE
LEITHOFF, H.; PEEK, R.-D. (1998). Hitzebehandlung - eine Alternative zum chemischen Holzschutz. Tagungsband zur 21. Holzschutz-Tagung der DGfH in Rosenheim, pp. 97-108.
SAILER, M.; RAPP, A.O.; LEITHOFFH, PEEK, R.D. (2000). Upgrading of wood by application of an oil-heat treatment. Holz als Roh- und Werkstoff, 58, 15-22.
STAMM, A.J.; BURR, H.K.; KLINE, A.A. (1946). Heat stabilized wood (staybwood). Rep. Nr. R. 1621. Madison: Forest Prod. Lab.


 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 15 Iulie 2009