ProLigno / ProLigno 2010 Numarul 2  
     
 
 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

      Asa cum anticipam inca din numarul anterior, revista PRO LIGNO este onorata sa prezinte in acest numar de vara 2010 o editie speciala, dedicata unui eveniment important in comunitatea stiintifica internationala din sectorul industriei lemnului, si anume cea de a 11-a editie a Conferintei Internationale IUFRO de Uscarea Lemnului, care a avut loc in luna ianuarie la Skelleftea (Suedia) si a fost gazduita de Universitatea Tehnica din Lulea. Conferinta IUFRO de Uscarea Lemnului a debutat in anul 1987, in urma unei discutii care a avut loc la congresul IUFRO - Divizia 5 la Ljubljana in anul 1986, intre doi oameni dedicati cercetarii in domeniul uscarii lemnului - domeniu in plin avant in acea perioada - si care au hotarat in acel an crearea unui grup separat in cadrul diviziei 5, dedicat uscarii lemnului, precum si crearea unui cadru organizat de intalnire periodica a specialistilor din domeniu, pentru schimb de idei si bune practici.
      Prima editie a fost organizata in Suedia, la Skelleftea, loc in care a revenit, iata, dupa 23 de ani. Cinci cercetatori, printre care si principalii organizatori ai editiei din acest an, Tom Moren, Lena Antti si Margot Sehlstedt-Persson au participat la ambele evenimente din Skelleftea. De asemenea, trebuie evidentiat numele domnului Jarl-Gunnar Salin (Suedia), singurul care a participat la toate cele 11 conferinte desfasurate pe intregul mapamond: Skelleftea-Suedia (1987), Seattle-SUA (1989), Viena-Austria (1992), Rotorua-Noua Zeelenda (1994), Quebec-Canada (1996), Stellenbosch-Africa de Sud (1999), Tsukuba-Japonia (2001), Brasov-Romania (2003), Nanjing-China (2005), Orono, Maine-SUA (2007) si din nou Skelleftea (2010). In aceasta perioada, sub coordonarea domnilor Howard Rosen (SUA), Yves Fortin (Canada), Patrick Perre (Franta) si Michael Milota (SUA), Grupul de Uscare a devenit unul dintre cele mai active din cadrul IUFRO, iar conferinta a devenit o traditie, un eveniment de marca, cu un numar de participanti in continua crestere. La fiecare 2 ani membrii traditionali traiesc bucuria reintalnirii, dar si satisfactia de a vedea tot mai multi tineri doctoranzi si cercetatori atrasi catre acest for de excelenta in cercetare, intr-un domeniu ingineresc restrans, dar cu mare insemnatate economica - acela al uscarii cherestelei.
      Romania a intrat in acest circuit de excelenta incepand cu anul 1996. Universitatea TRANSILVANIA - Facultatea de Industria Lemnului din Brasov a fost reprezentata de atunci la toate editiile si a avut chiar onoarea de a gazdui in anul 2003 a 8-a editie a acestei prestigioase conferinte. Toate acestea nu ar fi fost posibile fara sustinerea devotata din partea partenerilor din mediul economic, carora le adresam sincera recunostinta si le dedicam aceasta editie speciala PRO LIGNO.

Mihaela Campean
Editor
 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 15 Iulie 2010