ProLigno / ProLigno 2010 Numarul 2  
     
 
 
   
 

 

 

 

 

 

 

 

USCAREA CHERESTELEI SORTATE DE MOLID-PIN-BRAD

Luiz C. OLIVEIRA
Dr. - Forintek Canada Corp. - Western Laboratory
Adresa: 2665 East Mall, Vancouver, BC V6T 1W5, Canada
E-mail: luiz@van.forintek.ca

 

Rezumat:
       Piese de cherestea de molid, pin si brad (M-P-B) de 50x212x76mm au fost sortate dupa continutul de umiditate si apoi uscate intr-un uscator de laborator. Au fost folosite doua regimuri de uscare si anume: clasic (folosit la uscarea produselor de calitate superioara) si accelerat (tipic in multe instalatii industriale de uscare a cherestelei de M-P-B). Rezultatele au aratat ca pentru grupele cu continut de umiditate scazut, molidul si pinul au manifestat viteze de uscare similare si mai rapide decat vitezele de uscare obtinute pentru brad. In cazul continutului de umiditate mediu si ridicat, insa, bradul a prezentat de departe uscarea cea mai lenta. Este posibil ca incidenta mare a zonelor de inima uda in grupele cu continut ridicat si mediu de umiditate initiala, mai ales la specia brad, sa fie responsabila pentru aceasta situatie. Prin sortarea corespunzatoare si uscarea bradului separat de molid si pin, se poate imbunatati uniformitatea uscarii si se poate reduce riscul degradarii datorita uscarii.

Cuvinte cheie: uscare, sortare, cherestea M-P-B.

Bibliografie:
BRAMHALL, G & WELDWOOD, R.W. (1976). Kiln Drying of Western Canadian Lumber. Information Report VP-X-159. Canadian Forestry Serviuce. Western Forest Products Laboroatry. Vancouver, BC.Canada.
MACKAY, JFG & OLIVEIRA, LC. (1989). Kiln Operator's Handbook for Western Canada. SP-31. Forintek Canada Corp. Vancouver, BC. Canada.
 

 
Pagina creata de Costel AGACHE. Intretinere pagina Luminita Brenci. Ultima actualizare, 15 Iulie 2010